Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Štab za vanredne situacije o urađenom i planiranom

rss

21.01.2015. Radio Aleksinac

Danas je održana 38. sednica Štaba za vanredne situacije na teritoriji Opštine Aleksinac.

Štab za vanredne situacije o urađenom i planiranom

Na ovoj sednici usvojeni su izveštaji o radu štaba u 2014. godini, prihvaćen je i plan rada za ovu godinu, kao i predlog za postavljanje poverenika civilne zaštite u naseljima na teritoriji naše opštine, navodi za radio Aleksinac PR opštine Aleksinac Uroš Veličković.

Štab je konstatovao da je u 2014. godini održana 21 sednica, a rad se odvijao u skladu sa predviđenim planom, kao i vandrednim situacijama izazvanim brojnim elementarnim nepogodama koje su zadesile našu opštinu u prvoj polovini prošle godine.

Usvojenim planom rada za 2015. godinu, pored uobičajenih aktivnosti, planirano je i osnivanje jedinica civilne zaštite opšte namene, koje će biti sastavljene od dobrovoljaca angažovanih za obavljanje zahtevnih i opasnih poslova. Ove jedinice civilne zaštite bi trebalo da doprinesu većoj operativnoj spremnosti organizovanja i rada sistema zaštite i spasavanja, dodaje Veličković.

- Lokalna samouprava će nastojati da ove jedinice stručno i materijalno opremi, kako bi one i pored ograničenog broja pripadnika bile veoma efikasne u svom radu. Još jedna od novina biće formiranje različitih stručno-operativnih timova za različite vrste elementarnih nepogoda i drugih nesreća, poput timova za odbranu od snežnih padavina, suša, epidemija zaraznih bolesti i slično.

Na današnjoj sednici doneta je i odluka o postavljenju poverenika i zamenika poverenika civilne zaštite u naseljima na teritoriji naše opštine. Te funkcije u većini slučajeva obavljaće predsednici i članovi mesnih zajednica i oni će biti zaduženi za organizaciju i srovođenje preventivnih mera zaštite, kao i pokretanje početnih aktivnosti u slučaju opasnosti po ljude i materijalna dobra. Građani će, na osnovu ove odluke, biti dužni da postupaju po uputstvima i naredbama poverenika civilne zaštite i njihovih zamenika.

 


# Uroš Veličković Radio Aleksinac štab za vanredne situacije civilna zaštita
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima