Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

"Škola budućnosti" na Aleksinačkom Rudniku

rss

23.09.2014. Radio Aleksinac

Pilot projekat „Škola budućnosti – 1 učenik : 1 računar” u Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“ na Aleksinačkom Rudniku počinje danas od 11 časova u prisustvu ministra prosvete Srđana Verbića i ambasadora SAD u Srbiji Majkla Kirbija.

"Škola budućnosti" na Aleksinačkom Rudniku

Kako je precizirano, ciljevi pilot projekta su ispitivanje modela nastave „1 učenik : 1 računar“ u drugom ciklusu osnovnog obrazovanja, prikupljanje podataka o iskustvima i problemima u primeni ovakvog koncepta u školama Republike Srbije, kao i mogućih rešenja, do formulisanja modela pozitivne prakse koji bi mogao da bude repliciran u drugim školama.

Uz pomoć 30 tablet računara za učenike, 10 računara za nastavnike, projektor, interaktivnu tablu, softvere i specijalno opremljenu učionicu, učenici će imati priliku da na najsavremenijim sredstvima poboljšaju kvalitet nastave, unaprede svoja znanja na računaru, povećaju produktivnost u radu. Posle završetka projekta sva oprema, u vrednosti od oko 38.000 dolara, ostaje kao donacija školi, a to je za siromašnu opštinu poput aleksinačke velika pomoć, ističe direktorka OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ Zorica Milojković.

- Za samo otvaranje planirali smo jedan ogledni čas koji će održati nastavnica Sunčica Stevanović sa učenicima sedmog razreda, a oni su u stvari i ogledno odeljenje za ovaj projekat na nivou Srbije. S obzirom da živimo u opštini koja je u četvrtoj grupi po nerazvijenosti, nemamo dovoljno sredstava za opremanje jedne ovakve učionice. Niz savremenih sredstava smo dobili i prosto smo ponosni što je i školi i opštini ukazano ovako veliko priznanje kroz realizaciju projekta.

Pilot projekat će trajati godinu dana, tokom školske 2014/15. godine, a za to vreme škola će aktivno raditi i sarađivati na projektu sa Majkrosoftom i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Ideja Majkrosofta je realizacija projekta kroz nastavu upotrebom računara, gde računar ima značajnu ulogu u nastavnom planu i programu.

Pored ministra Verbića i ambasadora Kirbija, svečanom početku projekta prisustvovaće i direktor Majkrosofta za Srbiju Željko Vojinović, direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Dragoljub Kojčić, načelnik Školske uprave, direktori svih osnovnih i srednjih škola sa teritorije naše opštine, kao i predstavnici lokalne samouprave.

 


# Aleksinački Rudnik Zorica Milojković škola Jovan Jovanović Zmaj OŠ Srđan Verbić Majkl Kirbi Majkrosoft SAD Jovan Jovanović
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima