Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Sednica Lokalnog saveta za zapošljavanje

rss

24.11.2010. Izvor: aleksinac.org, aleksinac.net

Nakon usvojene odluke o osnivanju Lokalnog saveta za zapošljavanje, od oktobra ove godine, u utorak, 23. novembra, u sali Skupštine opštine Aleksinac, održana je prva sednica Lokalnog saveta za zapošljavanje.

Na dnevnom redu ove sednice našla se diskusija o nacrtu pravilnika o radu Lokalnog Saveta za zapošljavanje i usvajanje, zatim razmatranje podataka NSZ o broju nezaposlenih za 2009. i 2010. godinu, kao i donošenje predloga odluke o pristupanju izradi Akcionog plana za zapošljavanje opštine Aleksinac za 2011. godinu.

Na svojoj prvoj sednici, članovi Lokalnog saveta za zapošljavanje opštine Aleksinac, na čelu sa predsednikom, Ivanom Dimićem, zaključili su da broj nezaposlenih lica u našoj opštini ne raste, za razliku od većine opština u Srbiji. Oni su, dalje, zaključili da ni u jeku ekonomske krize, prošle godine, broj nezaposlenih lica u opštini Aleksinac nije se drastično povećao. O broju zapošljenih i njihovoj strukturi nije bilo reči.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, zaključno sa 31. oktobrom 2010. godine, u opštini Aleksinac evidentirano je 7.026 nezaposlenih lica, što je u odnosu na početak ove godine smanjenje za 265 lica. Nije jasno da li su se ova lica negde zaposlila na području opštine Aleksinac, ili ovaj podatak treba gledati u smislu migracione slike i uporediti ga sa podatkom o broju iseljenih sa teritorije opštine.

Pored razmatranja podataka NSZ o broju nezaposlenih, Lokalni savet za zapošljavanje opštine Aleksinac, razmatrao je i predlog za učešće u finansiranju programa ili mera aktivne politike zapošljavanja u 2011. godini.

Naime, jedinica lokalne samouprave koja, u okviru lokalnog akcionog plana zapošljavanja obezbeđuje više od polovine sredstava potrebnih za finansiranje određenog programa ili mere APZ, može podneti zahtev za učešće u finansiranju tog programa za 2011. godinu.

Programi APZ koji se sufinansiraju su: program pripravnika, obuke, subvencija za samozapošljavanje, subvencija poslodavcima za zapošljavanje na novootvorenim radnim mestima. Kako opština Aleksinac ispunjava sve zadate uslove za odobravanje sufinansiranja programa APZ, do 31. decembra 2010. godine može podneti zahtev za učešće u finasiranju tog programa.


# opština zapošljavanje
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima