Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Sanirana leva obala Južne Morave kod Tešice

rss

31.07.2016. Tekst i foto: Tomislav Brzaković

Na najkritičnijem delu obale, u dužini od oko 150 metara, izgrađena nova škarpa, u koju je ugrađeno oko pet hiljada kubika kamena. Radove uspešno izvelo D.P. “Erozija“ iz Niša.

Sanirana leva obala Južne Morave kod Tešice

Kada je u proleće lane, nabujala i pomahnitala Južna Morava, zapretila da će kod hrama Presvete Bogorodice, u donjem delu naselja Tešice, promeniti tok, Tešičanima se ledila krv u žilama, od pomisli na štete sa nesagledivim posledicama. Ali, ne samo njima već i žiteljima nekoliko sela nizvodno, poput Lužana, Nozrine, Moravskog Bujmira.

Najugroženiji su bili korisnici, njih oko 380, psihogerijatrijskog odelenja, Gerontološkog centra „Jelenac“ iz Aleksinca. Za njihovu bezbednost, bio je zabrinut i Ministar rada, zapošljavanja i socijalne zaštite, Vlade Srbije, Aleksandar Vulin, koji ih je u te dane posetio. Pored korisnika Doma, bio je ugrožen hram Presvete Bogorodice, parohijski Dom i desetak domaćinstava u okruženju.

Zaposleni u Domu i veliki broj žitelja Tešice, koji su se odazvali na poziv Mesne zajednivce, organizovali su akciju punjenja džakova peskom, radi zaštite od prodora vode.

Međutim, zahvaljujući brzoj i interventnoj akciji D.P. “Erozija“ iz Niša, zaustavljeno je dalje rušenje obale i sprečena promena toka Južne Morave. Oni su velikim kamionima iz Kamenoloma Dolac, kod Bele Palanke, dovozili kamen i pomoću krana sa korpom spuštali u korito Južne Morave, praveći tkz. zubove, koji su sprečavali talase da diretno udaraju u obalu, čime dolazi do rušenja.

Na dužini od oko 120 metara, postavili su pet zubova u kojima je ugrađeno po 150 kubika kamena. Zatim su, u istoj dužini, izgradili novi zemljani bedem, pošto je stari podignut još 1963. godine, voda odnela, kako ne bi došlo do izlivanja Južne Morave.

Kada se voda povukla u svoje korito „Erozija“ iz Niša je nastavila sa sanacijom leve obale u ovom delu naselja Tešice. U toku prošle i početkom ove godine, pošto im je vreme išlo na ruku, dovozili su i skladirali ispred bedema oko pet hiljada kubika kamena. Ne običnog, već prave „gramade“, koje su pomoću krana spuštali i ređali, jednu po jednu, od dna do vrha bedema.

Kao što se na snimku vidi, na dužini od oko 150 metara, izgrađena je tkz. nova škarpa, pa sada u ovom nekada najkritičnijem delu, OBALA JE KAO TVRĐAVA. Po mišljenju stručnjaka može da odoli i najvećim udarima talasa, bez obzira na nabujalost Južne Morave.

Zahvaljujući „Eroziji“ iz Niša, koji su uspešno i kvalitetno obavili radove, na sanaciji leve obale Južne Morave, korisnici Doma, Tešičani i žitelji sela nizvodno, mogu mirno da spavaju, jer opasnost od njihopvog ugrožavanja je sada samo jedna obična prošlost i ništa više.


# Južna Morava Tešica Aleksandar Vulin nasip Erozija Niš obala
@VulinAleksandar @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima