Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Rekonstrukcija porodilišta u Aleksincu

rss

21.09.2017.

U aleksinačkoj Opštoj bolnici, nakon više od četiri decenije, uveliko traje kompletna rekonstrukcija porodilišta, koje će, kako se očekuje, biti završeno do kraja godine.

Rekonstrukcija porodilišta u Aleksincu

Izvode se sveobuhvatni radovi koji podrazumevaju izgradnju nove porođajne i pripremne sale, kao i stacionarni deo, a sredstva je obezbedila Fondacija “Dragica Nikolić”.

Predsednik Upravnog odbora Fondacije gospođa Dragica Nikolić je obišla početak radova na porodilištu. Obilasku su prisustvovali i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prof. dr Berislav Vekić, predsednik Opštine Aleksinac Nenad Stanković, kao i kolektiv Opšte bolnice Aleksinac.

„Dešavalo nam se u ranijim projektnima da krenemo samo sa običnom rekonstrukcijom, da menjamo podove i plafone, pa se opet završi time što oljuštimo kompletno zidove, promenimo kompletne instalacije i vodu i kanalizaciju i telekomunikacije i gasove. Ovde smo krenuli sve ispočetka, vidite da smo neke zidove i pomerali, značu kompletna rekonstrukcija porodilišta“, rekla je gospođa Nikolić prilikom obilaska.

„Ja želim sada da iskoristim priliku da se zahvalim u svoje lično ime i pre svega u ime bolnice, svih zaposlenih i građana Opštine Aleksinac na ovoj donaciji koja je za nas ogromna. Ja teško da mogu da vam dočaram koliko je to za nas veliko. Ta donacija će nam omogućiti da dobijemo potpuno novo porodilište, gotovo iz temelja se radi“, rekao je direktor bolnice prim. dr Goran Vidić.

Prof. Vekić je prilikom obilaska ukazao na značaj ovog projekta u smislu borbe protiv bele kuge: „Sa ovakvim aktivnostima i sa ovakvim poduhvatima, sve će ovo uticati da popravimo uslove, da ubedimo naše mlada dame, naše mlade majke, da se više ne porađaju između tridesete i trideset i devete godine, nego da vratimo onu statistiku koja je bila ranije, pre deset godina, da majke se porađaju između dvadesete i dvadeset i devete godine“.

Porodilište se prostire na 331 kvadratni metar i projektom je predviđena nova organizacija prostora i zamena kompletnih instalacija (hidrotehničkih, elektroenergetskih, telekomunikacionih i termotehničkih) u skladu sa svim tehnološkim i protivpožarnim zahtevima. Ostvaren je kapacitet od 13 postelja, porođajna sala sa 2 kreveta i sala za izolaciju beba sa inkubatorima, substerilizacija i prateći prostori. Predviđena je centralna priprema tople vode, kontrola pristupa, sistem video nadzora, stabilni sistem za dojavu požara, zajednička komunikaciona mreža i bolnički informacioni sistem. Završni arhitektonsko - građevinski radovi obuhvataju ugradnju novih podova, zidne i podne keramike, završno bojenje svih prostorija, postavljanje spuštenih plafona kao i ugradnju nove unutrašnje stolarije i aluminarije.

Projektom su predviđene i sledeće termotehničke instalacije i radovi: zamena svih grejnih tela u porodilištu, uvođenje sistema ventilacije i hlađenja porođajne sale, substerilizacije, prostorije za reanimaciju beba, ventilacija blokiranih prostorija, kao i hlađenje soba, ordinacija, prostorije za prijem trudnica i prostorije za sestre.

Južna Srbija Info


# predsednik opštine Nenad Stanković Južna Srbija porodilište rekonstrukcija Opšta bolnica Goran Vidić Dragica Nikolić Berislav Vekić
@dragicanikolich @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima