Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Radnik rudnika „Soko“: Više rudara sprema se da da otkaz

rss

05.04.2022. N1

Više rudara iz rudnika Soko sprema se da da otkaze jer su primoravani da silaze u jamu iako su merenja pokazivala da može doći do nesreće, saznaje N1.

Foto: arhiva

„Na rudare u rudniku Soko već duže vreme vršen je veliki pritisak, naročito u poslednjih mesec dana, da silaze u jamu uprkos tome što im, po propozicijama sa kojima su svi bili upoznati, silazak nije bio bezbedan“, tvrdi za N1 izvor iz rudnika i navodi da su zaposleni ali i porodice povređenih i stradalih, pritisku tek sada izloženi.

Smatra da će, ipak, biti dosta onih koji će javno „tek progovoriti“.

"Mnogo rudara i zaposlenih još ćuti jer su pod kreditima, veoma zavisni od rada u Resavici, odnosno rudniku Soko. Ali, znam za nekoliko njih koji se više neće vraćati, ima onih koji su na bolovanjima i samo je pitanje dana kada će dati otkaz", kaže naš izvor i posebno napominje da su svi oni veoma svesni da obavljaju rudarski, "a ne neki salonski" posao, ali takođe vrlo dobro znaju da procene kada su im životi neposredno ugroženi.

"Poslednjih mesec dana su rudari u Sokobanji upozoravali na dešavanja koja obično prethode pojavi metana, ali ne - morali su da silaze i kopaju kao da se ništa ne dešava", opisuje radnik koji za sada želi anonimnost.

U petak se, podsetimo, desila velika nesreća u rudniku Soko kojim upravlja Javno preduzeće za iskop mrkog uglja Resavica. Tada je u jednu od jama izbio metan i usmrtio osmoricu rudara, uz 19 povređenih.

Koncentracija metana je bila toliko visoka, kako je tada na licu mesta rečeno - preko 90 odsto, da su se rudari bukvalno ugušili.

Povređeni su lakše prošli i mnogi su već na kućnom lečenju.

Juče je u aleksinačkom Domu kulture održana komemoracija poginulima, jer je većina stradalih bila iz tog mesta.

Izvor


# rudari Rudnik Soko tragedija nezgoda
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima