Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Protesti protiv smeštanja azilanata

rss

18.11.2011. Izvor: Aleksinac.Net, B92

Najavljena mogućnost smeštanja azilanata u aleksinačku kasarnu revoltirala je mnoge građane Aleksinca.

Za sada se ne zna pouzdano da li će doći do razmeštanja azilanata i u kom broju, ali se građani spontano organizuju - za sada preko fejsbuka.

Protesti protiv smeštanja azilanata

Oformljena je fejsbuk grupa "Azilanti u Aleksincu - hvala državo, to nam ne treba" koja je za kratko vreme skupila preko 1000 članova. Inicijator grupe je Dušan Ostojić, odbornik u SO Aleksinac.

Kruži predlog da se u subotu u 12 časova građani okupe ispred fontane u centru grada, na neformalnom skupu, bez govornika, ali sa transparentom - "nećemo azilante u Aleksincu".

Predstavnici lokalne vlasti kažu da ih niko nije kontaktirao. Predsednik opštine Ivan Dimić tvrdi da to nije zbog mržnje i ksenofobije, već zbog želje da u gradsku kasarnu dođu investitori, a organizacije za ljudska prava upozoravaju da baš ovakvi stavovi mogu da doprinesu rastu ksenofobije.

Na državnom nivou ovakve informacije još drže u tajnosti.

U Odboru za ljudska prava kažu da ovakve najave zabrinjavaju i da je neophodna brza i efikasna reakcija Vlade, koja mora da reši problem azilanata.

Aleksinčani su osetljivi na ovu temu i podeljeni. Oni koji su protiv toga kažu da država više brine o azilantima nego o njima, ali mnogi imaju razumevanja za one koji traže utočište u Srbiji.

Do sada su o ovoj nameri čelnici opštine informisani samo iz medija, ali su u startu protiv toga i kažu da im je kasarna, u kojoj bi trebalo da budu smešteni azilanti, potrebna za druge nameme.

U Odboru za ljudska prava podsećaju da azil traže oni kojima su osnovna prava uskraćena u zemljama iz kojih dolaze i da su u Srbiji možda očekivali da nađu mesto za bolji život.

http://www.facebook.com/groups/294035273960100/

 


# predsednik opštine Ivan Dimić Dušan Ostojić azil SO Aleksinac
@zubarcina @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima