Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Promocija knjige 30 srpskih "zašto"

rss

17.05.2022. Boža Nesvrćanin

U Biblioteci "Vuk Karadžić" Aleksinac 16.5.2022. održana je promocija knjige Dragana M. Miloševića, iz Beograda pod naslovom 30 srpskih "zašto".

Promocija knjige 30 srpskih "zašto"

Promocija je održana u sali Biblioteke koja je bila puna do poslednjeg mesta publikom od kojih je najviše bilo učenika drugog razreda Aleksinačke gimnazije. To je bila ciljna grupa mladih u kojima treba da živi dalja, bliža i sadašnja istorija Srbije, u okviru buduće koju oni trebaju da pamte i prenose dalje.

Recenzent Tomislav Kresović, iz Beograda vrlo lepo i jezgrovito je napravio pregled tema iz dosta obimne knjige sa temama od Vinče, vinčanske kulture, vreme Kraljevine Srbije, biološkog rata 1914-1918 i SHS, kroz neka pitanja iz istorije Drugog svetskog rata, odnosa prema velikim državama poput Sjedinjenih Američkih Država i Kraljevine Engleske, do mnogih trenutnih pitanja sadašnjeg vremena: obrazovanju, udžbenicima, ćirilici, vojsci i odnosu prema Kosovu i Metohiji. 

KiM je po autoru ključno pitanje i uslov bez koga se ne može zamisliti srpski narod. O svim ovim pitanjima nema jedinstvenog stava ni među građanima i odgovornim u vođenju zemlje i države Srbije.

Jasna pitanja oko kojih treba da prvenstveno mladi imaju  jedinstveni stav u državi Srbiji, jer na njima je da se upoznaju sa srpskom istorijom starom 7531 godinu, da o njoj imaju jasan stav i da sutradan tako vaspitavaju buduće generacije.

Promocija je bila lep i opširan istorijski čas za gimnazijalce i prisutne.

Knjiga je vrlo obimna sa 351 strana, dobro ilustrovana fotografijama i starim geografskim kartama, za koju je predgovor i recenziju napisao Tomislav Kresović, predgovor Žana Živaljević, a knjiga je objavljena ove godine u izdanju Udruženja pisaca "Poeta" iz Beograda.

To je četvrta po redu knjiga Dragana M. Miloševića vrednog pisca, koju je dobro imati u biblioteci ili bar pročitati. 


Knjiga se može čitati u Biblioteci Aleksinac, a svoj primerak je urednik programa pozajmio gimnazijalcima radi upoznavanja sa sadržinom. 

Spiker i urednik predstavljanja knjige je bio Siniša Golubović.

Tekst i foto: Boža Nesvrćanin


# fotografija knjiga promocija Siniša Golubović
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima