Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Promenjen Statut opštine Aleksinac

rss

24.04.2013. Izvor: Radio Aleksinac

Danas je održano 14. zasedanje SO Aleksinac na kome su usvojene promene Statuta opštine

Na današnjoj sednici SO Aleksinac odbornici su većinom glasova usvojili 22 tačke dnevnog reda, koji je u startu bio dopunjen sa 5 tačaka.

Formiran je i novi odbornički klub bivših odbornika DS-a

Promenjen Statut opštine Aleksinac

 Pre početka izjašnjavanja lokalnog parlamenta po prvoj od njih, predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković je odbornike obavestio o dešavanjima između dva zasedanja.

U proteklom periodu formirana je radna grupa sa Slavišom Krstićem na čelu, ekonomistom u opštinskoj upravi, koja će pregovarati sa Vojskom Srbije o statusu postojećih vojnih objekata na teritoriji naše opštine.

Predsednik Stanković pohvalio je napore pojedinih opozicionih odbornika da dovedu investitore u našu opštinu, a poimence je pohvalio odbornika Aleksandra Kuzmanovića koji je omogućio uspostavljane veze između potencijalnog investitora i lokalne samouprave. Svoje izlaganje predsednik Stanković završio je obaveštavanjem prisutnih da se može smatrati da je projekat javnih radova lokalne samouprave u saradnji sa NSZ-om prošao, jer je od resornog ministarstva podržan sa 3.000.000,00 dinara.

U nastavku sednice većinom glasova potvrđeni su odbornički mandati Slobodanu Vujiću iz Srpske napredne stranke i Ivanu Dimiću iz Demokratske stranke Srbije. Nakon toga je načelnik Opštinske uprave opštine Aleksinac Dejan Milošević ukratko obrazložio sledeću tačku dnevnog reda koja se tiče davanja saglasnosti na Odluku o promeni Statuta opštine Aleksinac. Odbornik Dimić ukazao je na loše organizovanu javnu raspravu o izmenama Statuta opštine Aleksinac na šta, kako on kaže, ukazuje i činjenica da se na istu nije odazvao niko. Odbornik Dimić je upozorio da izmene Statuta pružaju velike mogućnosti, ali mogu biti i velika opasnost.

Po Dimićevom mišljenju, loš primer upravljanja imovinom je i davanje lokala u centru grada besplatno OTIS-u , nakon čega je usledila i finansijska pomoć iz budžetskih sredstava kako bi lokal bio preuređen. Naknadno je ustanovljeno da je lokal u procesu restitucije, a Dimić dodaje da on ni ne vidi svrhu tog lokala jer je pitanje koliko je realnan broj turista koji prođu kroz taj lokal. Na kraju je odbornik Dimić upozorio da su ingerencije Opštinskog veća i predsednika opštine predviđene ovim izmenama Statuta sporne jer otvaraju mogućnost da pojedinac upravlja lokalnom imovinom.

Odbornik Ujedinjenih regiona Srbije Miloš Stanojević smatra da je dobro da opština rukovodi zemljištem koje se nalazi na njenoj teritoriji, ali je iskoristio i priliku da apeluje na stanovnike mesnih zajednica da izbore organizuju ozbiljno. Dosadašnja praksa je pokazala da mesne zajednice ne mogu da obavljaju svoje funkcije na adekvatan način upravo zato što meštani mesnih zajednica ili ne znaju ili ne razumeju koliko je bitno da predsednik MZ bude čovek koji je sposoban da se bori za tu sredinu.

Direktor JP Direkcija za urbanizam i izgradnju opštine Aleksinac Dragoslav Živadinović ukratko je izložio Statut ovog preduzeća, nakon čega je odbornik DSS-a Dimić izneo svoja zapažanja i zamerke ne samo po pitanju Statuta ovog preduzeća već i svih ostalih koji su bili na dnevnom redu. On je napomenuo da Zakon o javnim preduzećima jasno reguliše uslove za imenovanje Nadzornog odbora, kao i uslove za direktore, a primetio je da se i pored toga poemnuti uslovi u svih pet predstavljenih statuta razlikuju.

Kako je naglasio Dimić, jedino je statut JKP Komunalne usluge dobar primer i u celosti usklađen sa zakonom. U tekstu tog statuta pravilno je definisano imenovanje članova nadzornih odbora, kao i njihov rad, ali i neophodni uslovi za izbor direktora - 7. stepen stručne spreme, da kandidat nije član organa političke stranke, odnosno da je određeno mirovanje funkcije u organu političke stranke ukoliko kandidat postane direktor.

Još jedna od zamerki je bila i mogućnost koju statuti daju direktorima javnih preduzeća koja posluju sa pozitivnim poslovnim rezultatima da pored prava na zaradu imaju pravo i na stimulaciju. Dimić je ovu zamerku potkrepio objašnjenjem da čak i direktori preduzeća koja realno posluju sa gubicima, a zahvaljujući finansijskoj pomoći iz lokalnog budžeta njihovo poslovanje bude prikazano kao pozitivno, mogu ostvariti ovo pravo, što bi, po njegovim rečima, bilo previše.

Odbornik Ivan Dimić je zato predložio povlačenje svih neodgovarajućih statuta sa dnevnog reda i njihovo usklađivanje sa zakonima, što Skupština nije prihvatila. Do kraja sednice uz kraće diskusije izglasani je verifikacija i preostalih statuta ovdašnjih javnih preduzeća, kao i Deklaracija o proglašenju opštine Aleksinac za teritoriju bez genetski modifikovanih organizama za koja je usvojena jednoglasno.

Nova odbornička grupa

Nakon izlaganja predsednika opšine Aleksinac, za reč se javio Milan Veljković, bivši predsenik OO DS-a kako bi informisao javnost o osnivanju takozvanog Samostalnog odborničkog kluba koji čini 5 odbornika. Pored Veljkovića odborničku grupu čine i Aleksandar Kuzmanović, Vukica Petrović, Stevanović Slaviša i Aritonović Novica -  svi dosadašnji odbornici DS-a. Kako je tom prilikom rekao gospodin Veljković, svi su dobrodošli u ovaj klub, a što se tiče DS-a politika te stranke je za njih postala neprihvatljiva i zbog toga su se razišli. Nema političkog neprijateljstva, ali neće biti ni saradnje, objasnio je Veljković. Ovaj klub će predstavljati konstruktivnu opoziciju i podržavaće predloge i ideje koje smatraju da ispravnim.


# predsednik opštine Aleksandar Kuzmanović Dejan Milošević Ivan Dimić OTIS DS opština Dragoslav Živadinović skupština Direkcija Milan Veljković Komunalne usluge JP Vukica Petrović Nenad Stanković sednica statut izbor direktora Miloš Stanojević
@demokrate @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima