Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Prilika za investicije u vodovod

rss

30.08.2011. Izvor: Opština Aleksinac

U petak, 16. septembra, ističe konačni rok da se opština Aleksinac izjasni da li je zainteresovana da uđe u drugu fazu projekta "Program vodosnabdevanja i odvođenja otpadnih voda u opštinama srednje veličine u Srbiji - Program II".

Prilika za investicije u vodovod

Naime, u prvoj fazi ovog programa, koja se privodi kraju, Nemačka razvojna banka KFV je angažovala konsultante koji su u 6 opština u Srbiji (Jagodina, Pirot, Vranje, Trstenik, Leskovac i Aleksinac) uradili analizu stanja gradskih vodovoda i procenili kapacitete javnih preduzeća koji se bave vodosnabdevanjem.

Druga faza pomenutog programa podrazumeva investicije u unapređenju vodosnabdevanja. Konkretno, u Aleksincu su planirane investicije u visini od 4 miliona evra, od čega bi 1,2 miliona bila donacija Nemačke razvojna banke KFV, a 2,8 miliona kreditna sredstva NIP-a. Ovim novcem bila bi finansirana kompletna rekonstrukcija fabrike za preradu vode "Bresje" i delimična zamena azbestnih cevi u gradu.

Da bi se opština Aleksinac kvalifikovala za drugu fazu programa potrebno je da opštinske vlasti najkasnije do 16. septembra usvoje Plan prioritetnih investicija koji sadrži tri dokumenta: plan prioritetnih investicija, plan za usaglašavanje tarifa i ugovor o obavljanju komunalne delatnosti. Nakon toga bi nezavisni revizor KFV-a posetio svaku opštinu u periodu od 20. septembra do 5. oktobra, kako bi izvršio proveru da li su pomenuti dokumenti odobreni, da bi se moglo ući u fazu 2, fazu investicija.

Projekat "Program vodosnabdevanja i odvođenja otpadnih voda u opštinama srednje veličine u Srbiji - Program II" predstavlja jedinstvenu priliku da se posle više od 30 godina konačno uredi fabrika vode "Bresje", čime bi se za duži period obezbedilo stabilno snabdevanje zdravom pijaćom vodom u opštini Aleksinac.


Komentara: 0


# opština investicije
@ 

[ Dodaj komentar ]