Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Porodice poginulih rudara traže anketni odbor u Skupštini i snimak nesreće iz Rudnika "Soko"

rss

06.04.2023. Južne vesti

Postoji snimak nesreće u Rudniku "Soko", u kome su pre godinu dana smrtno stradala osmorica rudara, rekao je advokat njihovih porodica Bratislav Stojanović koji traži da on bude dostupan javnosti.

Porodice poginulih rudara godinu dana od nesreće i dalje bez odgovora; foto: JV

Od Skupštine Srbije zahtevaju i formiranje anketnog odbora, kako bi saznali kakvo je bilo stanje na terenu na dan pogibije. Istraga tim povodom još traje, a jedan od zahteva je i da se ispitaju svi svedoci, kao i 20 preživelih rudara, koji su i ranije prijavljivali veću koncentraciju metana u jami.

Advokat Stojanović, koji zastupa 8 porodica poginulih rudara, ranije je rekao da ovaj Rudnik više od godinu dana nije imao dozvolu za rad, ali je zatvoren tek posle nesreće.

Izneo je danas i nove detalje u vezi sa istragom koja još traje, jer je Više tužilaštvo pre dva meseca tražilo od aleksinačkog da je nastavi.

Nova saznaja koja je izneo pred novinarima su da postoji snimak nesreće iz Rudnika "Soko", koji za ovih godinu dana nije bio javno dostupan.

Imamo nova saznanja u istrazi, ona su vezana konkretno za neke informacije koje smo dobili odmah neposredno posle rudarske nesreće od strane tadašnje ministarke rudarstva i energetike. Da je ceo kritični događaj snimljen. Mi ta saznanja nemamo, pokušali smo da dođemo do nekih materijalnih dokaza u tom pravcu, trudićemo se svojski i nadamo se da će Narodna skupština pomoći, da ne bude ponovo neka situacija pravna da nemamo nekog snimka koji se pominje od strane jednog nadležnog i vodećeg u tadašnjem Ministarstvu rudarstva i energetike - pojasnio je Stojanović.

Advokat kaže da snimak postoji, ali da do njega još nisu došli; foto: JV
Ističe i da je do sada saslušan samo jedan osumnjičeni, od 14 koliko ih je u krivičnoj prijavi Ministarstva, a da je on kao punomoćnik predložio da se saslušaju svi, jer bi to pomoglo da dođu do saznanja - kako su organizovali poslove i radne zadatke pre i na dan nesreće.

Za nas je veoma bitno da se utvrdi od očevidaca, odnosno preživelih 20 telesno povređenih rudara, kako se odigrala rudarska nesreća i što je veoma bitno - kakvo je stanje bilo u ovom rudniku neposredno pre nesreće. S obzirom na to da smo došli do saznanja, od strane rudara, da je nadležnim rukovodiocima redovno pre kritičnog događaja prijavljivana veća koncentracija metana u konkretnoj jami gde se desila ova rudarska nesreća - napominje Stojanović.

Ukoliko aleksinačko tužilaštvo i treći put odbaci krivičnu prijavu, a advokat se nada da se to neće desiti, imaju pravo da ponovo podnesu prigovor Višem tužilaštvu u Nišu.

Advokat kaže i da postoji mogućnost i da sami podnesu krivičnu prijavu i tako dođu do istine o tome kako je 8 rudara poginulo u jami.

Moj zadatak je veoma težak, sa timom stručnjaka koje smo angažovali, da pokušamo da što više materijala pribavimo i da sami iniciramo novo krivično gonjenje, po našoj krivičnoj prijavi, uz angažovanje rudarskih inženjera van zemlje, jer smatramo da bi oni objektivno i nepristrasno veštačili u ovoj krivično-pravnoj stvari - dodaje advokat.

 

Traže i da Skupština formira anketni odbor

Zahtev za formiranje anketnog odbora pominjali su i ranije advokat i porodice koje zastupa, a kada je konstituisana Skupština prošle godine to je bila i jedna od inicijativa Zeleno-levog kluba - Ne davimo Beograd - Moramo, kako bi se preispitale sve okolnosti ove rudarske tragedije.

Advokat kaže da su porodice na osnovu svojih ustavnih ovlašćenja i zvanično podnele takav predlog, sa zahtevom da se utvrdi stanje u rudarstvu Srbije, na dan nesreće 1. aprila 2022. godine, kako bi se, između ostalog, utvrdile i sve činjenice i okolnosti rudarske nesreće u Rudniku mrkog uglja "Soko".

Zvanično tražili anketni odbor od Skupštine; foto: JV
Postupak po ovom predlogu je sledeći - predsednik Narodne skupštine je u obavezi da ovaj predlog stavi na dnevni red prvog redovnog ili vanrednog zasedanja Narodne skupštine, da ovaj naš predlog stavi na javnu debatu i da se kasnije odluči o ovom predlogu. Odustali smo od predloga za formiranje anketne komisije, zato što smatramo da anketni odbor ima veća procesna ovlašćenja. U slučaju nepostupanja predsednika Narodne skupštine po našem predlogu, to je automatski njegovo kršenje ustavnih obaveza koje su propisane prema Ustavu - ističe Stojanović.

Cilj im je da utvrde eventualnu krivicu rukovodilaca, kao i da stepen bezbednosti svih rudara bude na višem nivou nego sada, pojašnjava advokat, ali da to ne bude kontraproduktivno i da se ovaj Rudnik zatvori, jer u njemu ima 600 zaposlenih i to ne samo iz aleksinačkog i sokobanjskog kraja, već i iz Boljevca, Vranja i Zaječara, a u njemu i dalje rade i članovi porodice stradalih rudara.

Izvor: Južne vesti​​​​​​

 


# Sokobanja rudari Rudnik Soko
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima