Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Poplavljeno 40 kuća, ugrožen dom u Tešici

rss

31.03.2015. Tanjug, B92, RTV, Radio Aleksinac

Nivo Južne Morave od jutros opada, a pod vodom je više od četrdeset kuća i stotine hektara obradivog zemljišta. Ugrožen je i Gerontološki centar u Tešici kod Aleksinca.

Foto: V. Nikodijević

Vodostaj Južne Morave kod Aleksinca je u opadanju i niži je za više od pola metra u odnosu na vrh poplavnog talasa koji je juče zabeležen. I u najugroženijim mestima situacija se smiruje, a u Vitkovcu je od jutros nivo Morave opao za 25 santimetara.

Kako je potvrđeno u Štabu za vanredne situacije Opštine Aleksinac, ekipe Dobrovoljnog vatrogasnog društva su već na terenu da bi se što pre voda iscrpla iz poplavljenih kuća, a u ova mesta će i danas biti upućene cisterne sa vodom za piće, prenosi Radio Aleksinac.

Prate se i sva aktivna klizišta na teritoriji naše opštine. Kako za sada nema ugroženih stambenih objekata, stručne službe neće preduzimati nikakve konkretne aktivnosti po tom pitanju, kažu nadležni.


Donji Ljubeš: Poplavljeno 25 kuća

Zbog izlivanja Južne Morave pod vodom je oko 1.200 hektara poljoprivrednog zemljišta u okolini Aleksinca. Najteža situacija je u selima Donji Ljubeš i Vitkovac, gde je polavljeno 25 domaćinstava.

Nakon neprospavane noći žiteljima južnomoravskih sela sunčano jutro donelo je olakšanje.

Vanredno stanje u opštini Aleksinac na snazi je od juče u podne i od tada na odbrani od nabujale vode Južne Morave angažovani su i oni koji brane svoje kuće i dobrovoljni vatorgasci,  pa čak lokalni sveštenik.

U Vitkovcu je od ukupno 160 poplavljeno 10 domaćinstava, a u Donjem Ljubešu 15. Meštani i dalje organizuju odbranu od širenja vode plašeći se novih kiša.

Veliki problem stvara izlivanje sepričkih jama i divljih deponija.

Štab za vanredne situacije Aleksinca doneo je odluku da na ovo područje pošalje dve cisterne sa pijaćom vodom.

 

Poplava ugrožava i Gerontološki dom

Gerontološki dom za osobe sa mentalnim i intelektualnim poteškoćama u Tešici od reke je udaljen pedesetak metara.

Međutim, voda je znatno potkopala zemljani bedem i strahuje se da bi obala mogla da se uruši.

"U slučaju da bedem popusti, pripremljen je plan evakuacije korisnika doma", kaže Ljiljana Pantović, rukovodilac Doma u Tešici.

Radnici niškog preduzeća "Erozija" od jutros su na terenu. Radi se pristupni put do reke gde će postaviti zastitni bedem od kamenja koji bi trebalo da spreči dalje urušavanje obale.

I radnici doma i meštani od jutros pune džakove peskom za ojačavanje bedema.

Ugroženo je i sedamdesetak domaćinstava u selu.

Meštani i ljudi iz Štaba za vanredne sitiacije dežuraće i noćas jer strahuju da bi nove padavine koje meteorolozi najavljuju mogle da izaziovi veću štetu.

Komentara: 0


# Južna Morava dom Tešica Vitkovac Donji Ljubeš poplava Radio Aleksinac štab za vanredne situacije Dragan Petrović Ljiljana Pantović Erozija Niš Milan Ristić Vladan Milojević vanredno stanje
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima