Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Poplave u okolini Aleksinca

rss

22.04.2010. Tanjug, Beta

U Aleksincu, na mernom mestu kod mosta zabeležen je maksimum vodostaja koji je iznosio 447 centimetara. Prema procenama ljudi koji se bave merenjima, od ponoći se očekuje stagnacija vode i nivoa reke Južne Morave i na području Aleksinca.

Poplave u okolini Aleksinca


Prema informacijama opštinskog štaba za borbu protiv poplave opštine Aleksinac, na udaru vode iz Južne Morave je oko 120 domaćinstava u više seoskih naselja u ovoj opštini.

Najkritičnije je u Donjem Ljubešu i Vitkovcu, a od sela Draževca, na ulazu u opštinu Aleksinac iz Niša, pa sve do izlaska u donjem selu Vitkovcu, na hiljade hektara su pod vodom.

Pogled sa strane stvara prizor postojanja većeg broja manjih jezera, nastalih na površinama gde su zasejane poljoprivredne kulture.

Zbog izlivanja Morave, u prekidu je lokalni put od Tešićkog mosta do susednog sela u niškoj opštini Trnava. Takođe je zatvoren i lokalni put od Vitkovca do Đuniskog mosta. Taj lokalni put povezuje opštine Aleksinac i Kruševac.

Zbog prodora vode u dvorište aleksinačke konfekcije "Gramer", prekinuta je proizvodnja, pa su radnici treće smene i prve napustili fabričke hale. Očekuje se popravka transformatora koji je bio u krugu fabrike i koji je poplavljen.

Za sada, opštinske službe prevashodno su se usmerile na zaštitu naselja i puteva od poplave, a prava procena vršiće se ovih dana, ali na prvi pogled očigledno je da je velika šteta, kako na objektima, tako još veća na poljoprivrednom zemljištu.

* * *

Iz sela Đunis evakuisano 20 domaćinstava

Iz sela Đunis evakuisano je 20 domaćinstava, a premešteni su i stočni fond i poljoprivredna mehanizacija zbog izlivanja vode u slivu Južne Morave, saopšteno je iz kruševačkog Štaba za vanredne situacije.

U tom delu iskljucena je i električna energija, a zaustavljen je i saobraćaj na delu regionalnog puta Kruševac-Aleksinac-Niš i obezbeđeno dežurstvo vatrogasno-spasilačke jedinice, nevodi se u saopštenju.

Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede proglasilo je vanredno stanje zbog poplava u tom delu zemlje.

Za evakuisano stanovništvo obezbeđeno je snabdevanje vodom iz cisterni i evidentirane potrebe za hranom i zdravstvenom zaštitom.

Tokom noći dežurale su ekipe hitne pomoći, a danas će ih obići ekipe zdravstvenih radnika i veterinarske službe, kaže se u saopštenju.

Od Đunisa do spajanja Južne i Zapadne Morave kod Mojsinjskih planina, hidrolška služba Republičkog hidrometeoriološkog zavoda noćas je zabeležila porast vodostaja za 693 santimetra.

Načelnica prognoze voda Nena Kovačević rekla je da je noćašnji priliv vode u korito Južne Morave na tom potezu predstavljao kulnminaciju.

Vodostaj je sada u stagnaciji, a tokom dana bi, prema progonozama, trebalo da dođe do manjeg opadanja.


# Aleksinac Bovansko jezero saobraćaj Moravica poplava vanredno stanje
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima