Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Popis u aleksinačkoj opštini teče po planu

rss

06.10.2011. Izvor: TV Alt

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova, koji je počeo u subotu, 1. oktobra, protiče bez ikakvih incidenata, ističe Opštinska izborna komisija.

Popis u aleksinačkoj opštini teče po planu

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srbije postupak popisivanja traje između pola sata i 45 minuta zavisno od toga koliko su domaćini spremni brzo da daju odgovore.

"Građani odgovaraju na ukupno 70 pitanja, ali nisu obavezni da odgovore na pitanja o nacinalnoj pripadnosti, veroispovesti, maternjem jeziku i eventualnom invaliditetu. Zavod za statistiku podseća da je odazivanje popisu zakonska obaveza svih građana.

U slučaju da neko odbije učestovanje u popisu, popisivač će najpre obavestiti popisnog instruktora i komisiju, a ako to ne uspe, građanu će biti izrečena novčana kazna od 20.000 do 50.000 dinara.

Punoletno lice, u trenutku kada popisivač dođe, može dati podatke o ostalim članovima domaćinstava, čije matične brojeve je potrebno znati. Ukoliko građani sa sobom prilikom popisa budu imali zdravstvene knjižice popisivači će iz njih prepisati šifre radnih delatnosti, dok ostala dokumenta nisu neophodna.

Radno vreme popisivača je od 8 do 20 časova, ali ukoliko popisivač ne zatekne nikoga kod kuće, ostavlja poruku kada će ponovo doći, a vi možete predložiti termin koji vam odgovara. Popisivači će imati legitimacije, a sam popis se obavlja metodom intervjua." - poručuju iz Zavoda za statistiku.

Prema rečima Izborne komisije opštine Aleksinac, koja koordinira svim poslovima vezanim za popis, u Aleksincu je angažovano 252 popisivača za 305 popisnih krugova, a na raspolaganju im stoji 29 instruktora. Popisivači su vidno obeleženi, nose legitimaciju sa slikom, ovlašćenje i specijalne torbe, tako da će građani lako moći da ih prepoznaju.

Prvi rezultati popisa o licima, domaćinstvima i stanovima biće poznati 15. novembra, a konačni će biti objavljivani kontinuirano u knjigama, od septembra 2012. godine.


Komentara: 0


# radno vreme zdravstvene knjižice
@ 

[ Dodaj komentar ]