Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Šešelj umire

rss

30.11.2006.

Vojislav Šešelj, koji već tri nedelje štrajkuje glađu u haškom pritvoru, zabranio da mu daju infuziju i da se izvrši obdukcija njegovog tela ako umre

Šešelj umire

Izričito zabranjujem da se nada mnom sprovode bilo koja mera reanimacije i veštačke ishrane kad dođe do gubitka svesti. Izričito zabranjujem da se vrši obdukcija nad mojim telom - stoji u pismu koje je juče Vojislav Šešelj poslao upravniku pritvorske jedinice u Sheveningenu, Sekretarijatu i predsedniku Tribunala u Hagu.

Šešelj je sudske vlasti obavestio da nema nameru da prekida štrajk glađu, da odbija bilo koji vid medicinskog tretmana i da im zabranjuje da ga vode u bilo koju holandsku bolnicu. General u penziji Božidar Delić rekao je juče na pres konferenciji SRS da Šešelj odbija bilo kakav kontakt sa zdravstvenim radnicima koje je odredio Međunarodni sud.

Delić je rekao da je upravo zbog jučerašnje odluke Pretresnog veća da mu nametne advokata i počne suđenje Šešelj aktivirao svoj sedmi zahtev - da se ponište sve prethodne pretpretresne radnje od 10. novembra pa nadalje i sve pretresne radnje od 7. novembra pa nadalje i da po ispunjavanju svih njegovih zahteva suđenje krene iz početka.

Sudija: Šešelj će sam biti kriv ako umre

U prvom obraćanju sudu u statusu branioca, advokat Huper je rekao da je zabrinut za zdravlje optuženog, naročito zbog gubitka težine i mogućih posledica.

- Šešelj je i ranije štrajkovao glađu, ali više nije mlad. Predlažem sudu da pribavi detaljnije informacije o svemu - rekao je nametnuti Šešeljev advokat. Predsedavajući sudija Alfons Ori odgovorio je da je Šešelj sam odgovoran za posledice štrajka i da Veće ne može njegovu slabost da prihvati kao razlog za odlaganje suđenja.

Ljajić: Moraju mu pomoći

Štrajk glađu u međunarodnim odnosima regulisan je Malteškom deklaracijom Svetskog medicinskog udruženja. U članu 4 definiše se postupanje lekara kada je štrajkač glađu odlučio da ide do kraja i odbija pomoć.

- Kaže se da je, kad pacijent postane nesposoban da donese odluku ili upadne u komu, lekar slobodan da odluči o daljem tretmanu u najboljem interesu pacijenta - objasnio je Rasim Ljajić.

Sudsko veće Haškog tribunala trajno je juče oduzelo Vojislavu Šešelju pravo da se brani sam i za njegovog branioca ponovo nametnulo dosadašnjeg advokata u pripravnosti Dejvida Hupera. Predsedavajući sudija Alfons Ori je, obrazlažući odluku, istakao da se šEšelj nedolaskom na početak suđenja odrekao prava da prisustvuje suđenju.

Zamenik sekretara suda Robin Vinsent preneo je sudskom veću da šEšelj, koji već treću nedelju štrajkuje glađu, "nije želeo da dođe u sudnicu".

- On i dalje odbija hranu koju mu nudi osoblje pritvora. Rečeno mi je i da je optuženi slabiji nego u petak, kad je bio posmatran - rekao je predstavnik sekretarijata. I upravnik pritvora Tribunala Timoti Mekfaden obavestio je Sudsko veće da "Šešelj ne želi da bude prisutan".

- Nema nikakvih promena ni u tome da i dalje odbija hranu koju mu dostavlja pritvorsko osoblje, kao da i dalje ne uzima lekove. Kao i do sada, optuženi pije samo vodu i slabiji je nego što je bio, ali nastavlja s redovnim aktivnostima - poručio je Mekfaden.

Dragan Todorović, potpredsednik SRS, kaže da je Sudsko veće potpisalo smrtnu presudu Vojislavu Šešelju.

- Treća je nedelja štrajka, i sad mu je život ozbiljno ugrožen. Ne znamo koliko će još moći da dolazi do telefona da nas pozove. Posledice neuzimanja hrane kod njega su već trajne. Nakon četrnaest dana počinje da se topi mišićno tkivo, a srce, kao slabiji mišić, biva prvo na udaru - objasnio je Todorović.

On tvrdi da im je Šešelj preneo svoje saznanje da iza ugrožavanja njegovih ljudskih prava u Hagu stoji američka obaveštajna služba CIA.

- Radi se o tome da su svesni da šEšeljevo pojavljivanje u sudnici znači kraj Haškog tribunala. Kao što su ubili Slobodana Miloševića, tako sada ubijaju i Vojislava šEšelja. Nažalost, u našoj vlasti su našli pomagače, koji na sve načine sprečavaju da javnost bude upoznata s borbom koju on vodi u Haškom tribunalu - smatra Todorović.

Prema rečima Rasima Ljajića, predsednika Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom, Vojislavu Šešelju će medicinsko osoblje uključiti infuziju ako izgubi svest.

- Šešelj ne kontaktira ni s lekarom, ni s medicinskim osobljem, i zato je uključen 24-časovni nadzor kako bi mogli da intervenišu ako mu pozli i oni su u stalnom stanju pripravnosti - kaže Ljajić i napominje da je šEšelj odbio da ga pregledaju lekari iz Beograda i preneo je da bi eventualno prihvatio da ga pregledaju lekari bosanski Srbi, koji su u pritvoru s njim.

Kao zahteve za prekid štrajka, Šešelj je naveo ukidanje ograničenja koje je Sud nametnuo na posete njegove supruge, registrovanje pravnih savetnika po njegovom izboru, dostavljanje svih dokumenata na srpskom jeziku i na papiru i uklanjanje iz postupka "branioca u pripravnosti".

(S. V.) KURIR

Šešeljevi zahtevi

Predsednik Srpske radikalne stranke dr Vojislav Šešelj počeo je štrajk glađu u pritvorskoj jedinici šEveningen.

Štrajk je počeo 10. novembra 2006. u 18.00 časova.

Predsednik srpskih radikala prekinuo je da jede bilo šta, da uzima bilo kakvu tečnost, sem čiste vode.

Dr Vojislav Šešelj je prestao da uzima bilo kakve lekove i odbija da prihvati eventualnu medicinsku pomoć.

Z A H T E V I

predsednika srpskih radikala dr Vojislava Šešelja

1. Ukidanje restriktivnih mera diskriminatornog karaktera u pogledu posete Jadranke Šešelj koje su zavedene na osnovu lažnih sumnjičenja od strane Tužilaštva Haškog tribunala.

2. Registrovanje pravnih savetnika dr Vojislava Šešelj i normalizovanje uslova za pripremu odbrane.

3. Dostavljanje sudskih, tužiočevih, dokumenata isključivo na papiru i srpskom jeziku.

4. Huper i Ošija moraju da se odstrane iz predmeta dr Vojislava Šešelj i ukine odluka o imenovanju branilaca u pripravnosti, jer za nju nema uporište ni u Statutu, ni u Pravilniku o postupku i dokazima.

5. Da se u celosti promeni sastav Pretresnog veća, odnosno da se iz predmeta protiv prof. dr Vojislava Šešelj izuzmu i odstrane sudije: Alfonso Ori, Patrik Robinson i Frenk Hopfel, jer su monstruozno u odsustvu prof. dr Vojislava Šešelja, dvanaestog dana štrajka glađu, održali statusnu konferenciju 22. novembra 2006. godine i doneli veliki broj nezakonitih odluka kojima se krše osnovna procesna prava prof. dr Vojislava Šešelj.

6. Da se uputstvo predsednika MKSJ o dužini podnesaka i zahteva i obavezi brojenja reči ne primenjuje kao opšteobavezujući pravni akt kojim se nezakonito ograničavaju procesna prava optuženih garantovana statutom i pravilnikom o postupku i dokazima.

7. Da se ponište sve pretpretresne radnje od 10. novembra 2006. godine i na dalje da se ponište sve pretresne radnje od 27. novembra 2006. godine, a da po ispunjenju svih zahteva prof. dr Vojislava Šešelja suđenje počne od početka.

Vojislav Šešelj će prekinuti štrajk glađu ispunjenjem zahteva.

Dr Vojislav Šešelj je obavestio upravnika Pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija u šEveningenu

Sekretarijat i predsednika suda, da pri čistoj, očuvanoj svesti, bez bilo kakavih psihičkih i metalnih poremećaja, u stanju nepostojanja melanholije, depresije, anoreksije, nemotivisan da izvrši samoubistvo i nemotivisan religioznim razlozima, izjavljuje da je svesno, radi ostvarenja svojih zahteva stupio u štrajk glađu, da nema nameru da prekida štrajk glađu te da je u tom smislu slobodno i svesno doneo sledeću odluku:

1. da odbija bilo koji vid medicinskog tretmana tokom štrajka glađu i eventualne pokušaje nasilne veštačke ishrane,

2. kada dođe u stanje gubitka svesti izričito zabranjuje da se nad njim sprovode bilo koje mere reanimacije i veštačke ishrane,

3. odbija bilo kakav kontakt sa zdravstvenim radnicima koje je odredio Međunarodni sud u cilju ispitivanja i lečenja,

4. posebno zabranjuje lekarima koje je odredio Međunarodni sud da mu pristupe kada izgubi svest,

5. zabranjuje da ga vode u bilo koju holandsku bolnicu, a ako se to nasilno uradi kada ostane bez svesti, zabranjuje da se nad njim sprovode bilo kakve mere lečenja, reanimacije ili veštačkog hranjenja,

6. zabranjuje da se u slučaju smrti, izričito zabranjuje da se vrši obdukcija nad njegovim telom.

Komentara: 3


# SRS Vojislav Šešelj Hag štrajk štrajk glađu Vojislav Šešelj Rasim Ljajić
@SRS_info @ 

▲ ▼ [+][-][ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima