Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Sednica SO: prepucavanja i zamena većnika

rss

01.09.2011. Izvor: Aleksinačke novosti

Juče je održana sednica SO Aleksinac uz niz oštrih tonova i optužbi između članova vladajuće koalicije, ali uz dovoljnu podršku odbornika vladajuće većine da se izglasaju sve planirane tačke, sem verovatno najvažnije.

Sednica SO: prepucavanja i zamena većnika
Međusobna nepodnošljivost lidera stranaka na vlasti

Današnju sednicu Skupštine opštine Aleksinac obeležila je otvorena nepodnošljivost predsednika Opštine Ivana Dimića i šefa odborničke grupe SRS Milovana Radovanovića. Kamen spoticanja bille su izmene i dopune programa Direkcije: Radikali su optužili Dimića da se meša u postupak javne nabavke i da traži tendersku dokumentaciju što je kršenje zakona, a on je odgovorio da poslove dobijaju uvek isti ponuđači i da su tenderi sumnjivi.

Grujica Veljković, šef odborničke grupe URS je kazao da se SRS i DSS napadaju na Altu:

- Kako posle toga mogu da sede zajedno i da pogledaju ljudima u oči - zapitao se Veljković.

Milan Veljković, šef odborničke grupe DS, najavio je zamrzavanje odborničkih mandata i bojkot sednica Skupštine dok je ova koalicija na vlasti, i optužio SRS i DSS da otvaraju izmišljena rada mesta za odbornike i njihovu decu kako bi opstali na vlasti.

Tačka Izmene i dopune programa Direkcije nije usvojena jer je došlo do zabune pri glasanju i prebrojavanju glasova. Tad je nastala prava pometnja koju je izazvao predsednik Skupštine Miroslav Stojković. On je prvo stavio tačku na glasanje, konstatovao da je tačka izglasana, a onda naložio utvrđivanje kvoruma prozivkom. Brojalo se dvaput - prvo je bilo 48, pa 49 odbornika u sali. Veliki gnev opozicije navukao je stavivši tačku na ponovno glasanje. Opozicioni odbornici su tvrdili da on ili ne za svoj posao ili namerno krši poslovnik. Dragan Milojević, sekretar SO rekao je da nije bilo potrebne većine tako da ova tačka ipak nije prošla.

I kod razmatranja sledeće tačke: izmene i dopune programa poslovanja JKP "Vodovod i kanalizacija" došlo je do varnica između DSS i SRS. Naime, Dimić je optužio radikale da koče projekat nemačke KFV banke koji podrazumeva zamenu azbestnih cevi i radove na Bresju i koje bi finansirali KFV i Ministarstvo ekonomije - Sektor za NIP.

Milovan Radovanović je kazao da se ne radi o donaciji već o kreditu i da radikali neznaju detalje projekta. O projektu KFV se diskutovalo bez obzira što on nije imao veze sa tačkom dnevnog reda koja je izglasana.


Zamenjena trojica većnika

Na ovoj sednici odbornici su razrešili i dva člana Veća: Momčila Antanaskovića (JS) i Svetislava Vidanovića (SPS), dok je član Veća Dragoljub Živković (SRS) podneo ostavku.

Za razrešenje se glasalo tajno, ali pred tri predstavnika vladajuće koalice, koji su vršili kontrolu lojalnosti odbornika. Za razrešenje Vidanovića i Antanaskovića glasalo je 35 odbornika. Umesto njih, sa 34 glasa, izabrani su Dragan Jovanović, predsednik OO SRS iz Aleksinca, zatim Sava Stanković (SRS) iz Žitkovca i Srbobran Milovanović (SPS) iz Bobovišta. Opštinsko veće treba da donese odluku ko će od njih biti plaćeni funkcioner. Aleksinačke novosti su dobile informaciju da je na koaliciji, neposredno pred sednicu skupštine, već dogovoreno da plaćeni većnici budu Sava Stanković (SRS) inženjerer poljoprivrede i Srbobran Milovanović, doskorašnji odbornik, nezaposlen sa srednjom stručnom spremom.

Na Skupštini je za v.d. direktora Ustanove za odmor i rekreaciju dece u Lipovcu imenovana dr Marjana Zdravković (SRS) iz Aleksinca. Izglasan je i šestomesečni izveštaj o ostvarenim prihodima i izvršenim rashodima budžeta opštine, čije izvršenje u odnosu na plan za taj period iznosi 45 posto. Takođe je usvojen i rebalans budžeta: najveći prihod ostvaren je od poreza na zarade dok će ta sredstva dobiti Direkcija.



# SRS Direkcija Milan Veljković Miroslav Stojković Milovan Radovanović Grujica Veljković opštinsko veće Dragan Milojević Dragan Jovanović Srbobran Milovanović
@SRS_info @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima