Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Saopštenje za medije aleksinačkih socijalista

rss

02.11.2011.

Ovih dana svedoci smo naglo pojačane aktivnosti političkih stranaka. Partijska propaganda pojedinih stranaka, od bučnih reklama do političkih uzbuna, i svakojakih kombinatorika raznim nesuštinskim savezima i nespojivim postizbornim koalicijama, najavljuje burne izbore. Cilj je jasan: računajući na zaboravnost građana, nude mnoga rešenja u pokušaju da sebi podignu rejting,i u borbi za vlast da prečicom stignu do političke moći. Predizborna kampanja je dnevno politički instrumentalizovana u svrhu budućih izbora, pa pljušte obećanja, i stranke su ili bez sopstvenog programa ili ga svesno zaboravljaju u političkoj borbi koju vode.

Saopštenje za medije aleksinačkih socijalista

Zato mi, socijalisti Aleksinca, svesni odgovornosti koja nam predstoji, nastavljamo sa procesom predstavljanja delova novog ozbiljnog i vrlo kvalitetnog programa SPS sa kojim građani nisu u potpunosti upoznati, a koji nije u funkciji ovih i ovakvih predizbornih aktivnosti.

Da potsetimo, novi dalekosežni program SPS pod nazivom “Snaga moderne levice za 21.vek - sloboda, pravda, solidarnost” sa jasnim socijaldemokratskim konceptom predstavlja skup vrednosti, kriterijuma i merila rada socijalista za novo i bolje uređenje srpskog društva, odnosno realnu i ostvarivu orijentacionu politiku socijalista u interesu ogromne većine građana.

Danas dajemo osvrt na segment programa koji se zove Socijalna tržišna ekonomija.

Osnova političkog programa SPS jeste projekat razvoja društva koji se zove demokratski socijalizam. Porast društvenog blagostanja,bolji i pravedniji uslovi rada, veća zaposlenost i zarade jesu ciljevi kojima težimo. Protiv smo kapitalizma zasnovanog na eksploataciji obespravljenih radnika, dok moć kapitala nad radom mora biti ograničena pravilima, zakonima i standardima koji važe u najrazvijenijim evropskim zemljama.

Zalažemo se za uzoran model ekonomske demokratije, primenjene na tekovinama borbe za ljudska i radnička prava, koja su zasnovana na konceptu demokratskog socijalizma i moderne tržišne privrede. Kao autentična stranka levice, prvenstveno se obraćamo onima koji žive od svog rada, znanja, poslovnih ideja i izražavamo njihove neposredne i dugoročne interese. Njihov prevashodni interes je da rade i da za to primaju pravičnu naknadu. Zbog toga investicije u humani kapital moraju biti zjednička briga i obaveza.

Kao svoj cilj, ističemo demokratizaciju kompetencija, odnosna, da je država dužna da stvori jednake uslove obrazovanja i osposobljavanja za tržište rada celokupnom stanovništvu. Znanje kao privatno dobro, treba da bude efikasno zaštićeno kao intelektualna svojina, da bi mogla biti komparativna tržišna vrednost i da bi omogućilo ostvarivanje dobiti za onoga ko ga poseduje.

Ekonomska demokratija za koju se zalažemo, podrazumeva i da radnici budu poštovani kao ličnosti koje svojom inventivnošću doprinose unapređenju rada i boljoj organizaciji.To im daje pravo da učestvuju u ostvarenoj dobiti i donošenju odluka, što ne ugrožava princip nepovredivosti privatne svojine kao osnove funkcionisanja tržišne privrede.

Socijalisti Aleksinca sa novim i boljim odgovorima, jasnom političkom vizijom i novim organizovanim angažovanjem i okupljanjem, predstavljaju realnu političku snagu za rešavanje problema sredine, naravno, uz opravdano traženu i očekujuću podršku građana.



# saopštenje
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima