Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Saopštenje za javnost aleksinačkih socijalista

rss

24.08.2011.

Javna uprava za koju se zalažu socijalisti mora biti efikasna, debirokratizovana, departizovana i ekonomična. Ona pre svega, mora biti servis svih građana kako bi oni u nju imali poverenja.

Saopštenje za javnost aleksinačkih socijalista
Program delovanja Socijalističke partije Srbije, uz sva prilagođavanja strukturalnim i društvenim promenama, kretanjima i izmenjenim istorijskim uslovima u zemlji, snažna je potvrda rezultata koji su izdržali probu vremena i sva iskušenja koja je pred Socijalističku partiju postavila istorijska realnost.

Načela programa okrenuta su i izazovima koje vreme nameće pred Srbijom, iskorak su napred i novi početak za nova vremena. Ključna novina u programu je jasan socijaldemokratski koncept opredeljenja i znači potpuno prilagođavanje SPS modernoj organizaciji levice i predstavlja jasnije približavanje naše stranke problemima koji postoje u savremenom društvu.

U današnjem obraćanju, nastavljamo sa afirmacijom osnovnih vrednosti programa SPS, odnosno, predstavićemo jedan od temelja na kome bazira program koji se zove politička demokratija, i to samo jedan njegov deo.

Demokratija je vlast naroda-od naroda i za narod, i zato su socijalisti privrženi političkom sistemu u kome će građanin biti subjekt suverenosti, a ne podanik, a demokratski socijalizam omogućava da se demokratija razvije dalje od svojih liberalnih početaka.

SPS se zalaže za demokratske vrednosti toleranciju, solidarnost i saradnju među ljudima bez obzira na njihova politička, ideološka, religiozna ili bilo koja druga uverenja.

Socijalisti smatraju da je država demokratska institucija koja reprezentuje i čuva zajednički život u političkoj zajednici, povezanost građana, naroda i teritorije i da je dovoljno jaka da garantuje stabilnost, teritorijalni integritet i suverenitet. To mora biti pravna država koja štiti sve građane jednako. Insistiramo na doslednoj primeni zakona-jednako prema svima i svakome. Uspostavljanje zakonitosti, pravna sigurnost i nezavisnost pravosuđa povratiće poverenje građana u efikasnost i nepristrasnost pravnog sistema. Nezavisno, odgovorno, stručno i efikasno pravosuđe uslov je da sudije služe samo zakonu.

Javna uprava za koju se zalažu socijalisti mora biti efikasna, debirokratizovana, departizovana i ekonomična. Ona pre svega, mora biti servis svih građana kako bi oni u nju imali poverenja.

Svaka reforma i modernizacija javne uprave treba da teži postizanju cilja da javni službenici budu stručno osposobljeni da efikasno i nepristrasno primenjuju zakonska rešenja i sprovode upravne postupke.Takođe, i da budu otvoreni i na usluzi građanima, korisnicima njihovih usluga, uz pojednostavljenje procedura i masovniju upotrebu savremenih tehnologija.

Lokalna samouprava omogućava građanima da direktno učestvuju u javnim poslovima i rešavaju svoje probleme. I zato se socijalisti zalažu za decentralizaciju’-ustupanje velikog dela državnih nadležnosti i finansijskih sredstava lokalnim samoupravama. Tu je i dekoncentracija javnih ovlašćenja-prenošenje javnih ovlašćenja od ministarstava na agencije , javne službe i organe lokalne samouprave u cilju približavanja javnih usluga građanima, kao i delegiranje i privatizacija pojedinih javnih službi u cilju njihovog boljeg funkcionisanja i finansiranja.

U našem delovanju insistiraćemo da se sistem lokalne samouprave izgradi na maksimalnom učešću građana u odlučivanju o poslovima lokalne samouprave; kroz definisanje različitih tipova jedinica lokalne samouprave; sa jasnim poslovima u isključivoj nadležnosti i punoj primeni načela supsidijarnosti; odnosi sa državnim organima moraju se zasnivati na samostalnosti, saradnji i nemešanju u isključive nadležnosti.

OO SPS u Aleksincu, odnosno, učešće socijalista u lokalnoj koaliciji na vlasti, vezujemo za činjenicu da svako nosi svoj deo odgovornosti, do granica političke korektnosti, a u skladu sa brojem odbornika i direktno odgovara pred građanima za svoju politiku i rad. Takođe, prihvatamo - priznajemo deo svoje odgovornosti, jer smo deo vladajuće strukture, zajedno sa svima drugima, ali ne pristajemo, ukoliko vidimo da to nije dobro i u sukobu je sa životnim interesima građana, da ćutimo.

OO SPS u Aleksincu je politička partija građana, koji prihvataju i ostvaruju osnovne vrednosti, ideje i ciljeve programa i politike SPS, i ima za cilj da stranku učini otvorenom i politički korisnom da sa članovima, čestitim građanima, novim ljudima, bez kompromisa, pospeši vršenje vlasti i spremno učestvuje u kreiranju budućnosti naše sredine. To je u interesu ogromne većine građana i predstavlja trajnu vrednost. Više nije presudno ko šta hoće ili želi, već ko šta može, i zato nam se pridružite.

U Aleksincu, 24.08.2011.god. Predsednik OO SPS u Aleksincu

Dragoslav Živadinović      



# SPS Dragoslav Živadinović
@socijalisti @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima