Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Opozicija traži hitno zasedanje SO

rss

23.03.2011. Izvor: Aleksinačke novosti

Danas je grupa od dvadeset i jednog odbornika podnela zahtev predsedniku Skupštine opštine, Miroslavu Stojkoviću, za sazivanje sednice SO.

Opozicija traži hitno zasedanje SO

Među potpisnicima zahteva, pored odbornika opozicije (DS, G17 i Pokret za Aleksinac), je i nekoliko odbornika koji su članovi stranaka na vlasti u Aleksincu (NS i DSS).

Odbornici koji su potpisali zahtev predlažu dve tačke dnevnog reda: Predlog za razrešenje predsednika Skupštine opštine, Miroslava Stojkovića i Predlog za razrešenje zamenika predsednika Skupšine opštine, Novice Kostića.

U obrazloženju tačaka koje su predložene, između ostalog, stoji da je predsednik Skupštine, Miroslav Stojković, svojim neprofesionalnim vođenjem sednica Skupštine, nepoštovanjem Poslovnika o radu i neprincipijelnim postupanjem doprineo stvaranju loših odnosa među odbornicima.

U obrazloženju predloga za razrešenje zamenika predsednika Skupštine opštine stoji da je Novica Kostić u potpunosti saglasan sa radom i načinom vođenja sednica od strane predsednika i da nije ukazivao na propuste u radu.

Prema Statutu opštine Aleksinac, član 54., kada zakazivanje sednice zatraži najmanje trećina odbornika, što je sada slučaj, predsednik Miroslav Stojković je u obavezi da u roku od sedam dana sednicu zakaže, tako da dan održavanja sednice mora biti najkasnije 15 dana od dana podnošenja zahteva.

Ukoliko se predsednik ogluši o ovaj član i sednicu ne zakaže u predviđenom roku, sednicu mogu zakazati i održati podnosioci zahteva, a njom bi predsedavao odbornik kog odrede.

Da li će predsednik Skupštine opštine, Miroslav Stojković, zakazati sednicu, na kojoj bi se raspravljalo o njegovoj smeni, ostaje da se vidi u narednih sedam dana.

Takođe će biti interesantno videti hoće li i na toj sednici biti angažovano obezbeđenje privatne firme iz Niša, kao na prethodnom zasedanju 19. januara.

Pitanje je i hoće li predsednik Skupštine ponovo prekršiti Statut opštine Aleksinac, član 55., koji se odnosi na javnost zasedanja Skupštine opštine.

Aleksinačke novosti podsećaju da je tada predsednik Stojković naredio službi obezbeđenja da u salu Doma kulture, gde je sednica održana iza zaključanih vrata, ne pusti nikog od zainteresovanih građana koji su želeli da prisustvuju sednici, iako u članu 55. Statuta opštine Aleksinac jasno stoji da sednica može biti zatvorena za javnost samo iz razloga bezbednosti i odbrane zemlje ili ako ne postoji mogućnost da svi zainteresovani prisustvuju sednici, što nije bio slučaj, jer sala Doma kulture ima 469 sedišta, a odbornika je svega 55. Tom prilikom ih je bilo još manje, jer je Stojković sa zasedanja isključio desetak odbornika opozicije.


# Novica Kostić Miroslav Stojković
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima