Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Opozicija protiv medijske cenzure u Aleksincu

rss

17.03.2015.

Saopštenje odbornika opozicije u Aleksincu

Opozicija protiv medijske cenzure u Aleksincu

Opštinska vlast u Aleksincu skoro tri godine uporno pokušava da od građana opštine Aleksinac sakrije istinu o svojim greškama, promašajima i neodgovornom trošenju budžeta. Apsolutna partijska zloupotreba jedine lokalne televizije poslednjih meseci je više nego očigledna.

ALT televizija i radio funkcionišu kao javni elektronski mediji u okviru javnog preduzeća „Reč radnika“ čiji je osnivač Skupština opštine Aleksinac. Oba medija se finansiraju isključivo iz opštinskog budžeta. U poslednjih nekoliko godina izdvojena su značajna sredstva (opet isključivo iz budžeta) za kupovinu novih kamera i dodatne opreme kako bi se ALT televizija tehnički osposobila da snima i eventualno direktno prenosi sednice SO Aleksinac.

Višegodišnja praksa je da ALT televizija u odloženom snimku emituje celokupan tok svake sednice SO Aleksinac. Nekoliko poslednjih meseci ALT ne emituje snimke sednica opštinske Skupštine. Sa poslednje četiri sednice koje su održane 11. septembra, 8, 18 i 30. decembra 2014. godine emitovani su samo kratki, očigledno cenzurisani, prilozi kojima se dezinformišu građani o onome što se na sednicama dešavalo.

Pored toga, ukinute su sve političke emisije u kojima se mogla čuti reč nekoga ko nije iz vladajućih stranaka. U emisiji „Otvoreno o svemu“ redovno su gostovali predstavnici svih stranaka zastupljenih u lokalnoj skupštini. Kod svih prethodnih vlasti to je bila prilika da se čuje reč opozicije. Emisija je ukinuta i zabranjen bilo kakvo gostovanje predstavnika opozicije u programu ALT televizije.

Urednik ALT televizije, Aleksandra Simić, je zbog sukoba interesa bila primorana da podnese ostavku na mesto odbornika SNS posle nekoliko meseci. Bez ikakvih kvalifikacija i nezakonito je skoro godinu dana obavljala i funkciju v.d. direktora preduzeća. Još uvek je aktuelni potpredsednik OO SNS Aleksinac. Novinari ALT-a se žale u privatnim razgovorima da im otvoreno cenzuriše priloge i zabranjuje da bilo koga iz opozicije pozivaju u svoje emisije.

Od promene vlasti jula 2012. godine do danas ni u jednom programu ALT televizije nije gostovao predstavnik DSS-a ili DS-a, niti je emitovan bilo koji prilog ili izveštaj o njihovom radu. DSS je na poslednjim lokalnim izborima u Aleksincu pojedinačno osvojila najviše glasova i formirala je drugu najveću odborničku grupu u SO Aleksinac. DS je četvrta odbornička grupacija u SO Aleksinac. Jedino gde se koliko-toliko mogla čuti reč opozicije bile su sednice Skupštine opštine Aleksinac.

Donešen je budžet, programi javnih preduzeća i ustanova i desetine najvažnijih odluka a da se o tome nije čula ni reč na televiziji koju finansiraju svi građani opštine Aleksinac.

U programu preduzeća navedeno je sledeće: „Misija preduzeća JNIRTVP „Reč radnika“, ujedno i obaveza, je da blagovremeno i nepristrasno informiše građane opštine Aleksinac o svim aktuelnim dešavanjima na području aleksinačke opštine.“

Imajući u vidu da se ALT televizija gotovo isključivo finansira iz budžeta, što znači parama svih građana opštine Aleksinac, smatramo da je obaveza da se nepristrasno i pravovremeno građani informišu o radu SO Aleksinac.

Na poslednjoj sednici SO Aleksinac zatražili smo da Skupština opštine Aleksinac kao osnivač obaveže Alt televiziju da nastavi sa emitovanjem snimaka celokupnog toka sednica SO Aleksinac. Jedino su odbornici opozicije glasali za ovaj predlog.

Očigledno je da u programu ALT televizije uskraćeno pravo građanima na informisanje i da postoji diskriminacija građana po osnovu političkih opredeljenja što je suprotno Ustavu i zakonima Republike Srbije.

Odbornici opozicionih stranaka u Aleksincu zahtevaju od opštinske vlasti da prekine apsolutnu medijsku cenzuru. Umesto što pokušavaju da od građana sakriju svako kritičko mišljenje gušeći privatne medije (primer je pokušaj ukidanja sajta aleksinac.net) trebalo bi da se pobrinu da televizija koju su dali na upravljanje i „uređivanje“ svojim nestručnim stranačkim funkcionerima obavlja ono zbog čega je osnovana: da objektivno informiše građane koji su njeni pravi vlasnici.

 

Odbornici Demokratske stranke Srbije u SO Aleksinac

Odbornici Demokratske stranke u SO Aleksinac

 


# Aleksandra Simić DS Alt TV DSS mediji Reč radnika Aleksinac.Net cenzura SO Aleksinac
@demokrate @dsscentar @aleksinacnet @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima