Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Opozicija napustila sednicu SO jer nije bilo televizije

rss

20.09.2012. Radio Aleksinac

Opozicija napustila današnje zasedanje lokalnog parlamenta jer raspravu nije snimala televizija

Opozicija napustila sednicu SO jer nije bilo televizije

Nova sednica lokalnog parlamenta i nova drama u skupštinskom zdanju. Umesto o rebalansu budžeta za 2012. godinu, današnja sednica je počela raspravom aktuelne vlasti i opozicije o tome zašto kamere lokalne Alt televizije nisu sve vreme trajanja sednice bile u sali i snimale zasedanje.

Smatrajući da su ima na taj način prava na javno iznošenje činjenica uskraćena i optuživši vlast da medije koristi za plasiranje polovičnih informacija, opozicija je napustila sednicu. Lider opozicionog DSS-a Ivan Dimić smatra da nova skupštinska većina od početka svog mandata ima loš manir da ruši dugogodišnju praksu parlamentarizma u Aleksincu.

- To je nešto što se do sada nikad nije dešavalo, ni kada je bilo kvara na tehnici, kao što je sada bio to izgovor, dakle uvek se snimao tok sednice. Danas je rečeno da je zbog toga što je jedna kamera u kvaru, a druga ima druge obaveze, prekidano snimanje sednice i to vrlo tendenciozno, u trenucima kada je govorila opozicija.

Za razliku od izjava opozicionih odbornika, naglašava Dimić, kamera je bila uključena i snimila je izlaganje predsednika opštine baš kada je govorio protiv prethodne vlasti.

- Mi smo proverili kod ljudi u Altu, kamera danas nije išla ni na kakvo drugo snimanje, dakle vrlo namerno je kamera udaljavana iz skupštinske sale kako bi bilo sakriveno šta će odbornici reći. To je zaista nerazumljivo s moje strane i na kraju smo i mi i odbornici DS-a odlučili da u takvim uslovima ne možemo da radimo.

Lider aleksinačkog DSS-a je dodao da opozicija želi da se njen glas čuje i izvan skupštinske sale, što je bez prisustva medija nemoguće, a pomenuta akta će, ističe, skupštinska većina usvojiti u svakom slučaju, sa ili bez prisustva opozicije.

- To će skupštinska većina koja je nesporna usvojiti ovako ili onako. Smisla ima ukoliko to javnost čuje, a odbornici će glasati i onako po naređenju stranaka, tako da s te strane nije bilo više nikakvog smisla da se ostane i dalje u sali.

Sličnog stava je i lider druge opozicione partije u aleksinačkoj skupštini Milan Veljković. On je naveo da su odbornici DS-a odlučili da napuste sednicu jer smatraju da su teme današnje sednice veoma važne da bi se o njima diskutovalo bez prisustva kamera i dodao da DS ima obavezu prema svojim biračima da javno kaže šta je u rebalansu budžeta dobro a šta loše.

- Danas je trebalo raspravljati, odnosno doneti odluku o rebalansu opštinskog budžeta, koji je trebalo da bude uvećan za nekih 200 miliona povećanjem transfera iz budžeta Republike Srbije prema lokalnim samoupravama gde smo naravno uključeni i mi kao jedna od tih lokalnih samouprava. I upravo zato što smatramo da deo građana koji je dao podršku i poverenje Demokratskoj stranci ne bi mogao da čuje naše stavove, naše principe, naše sugestije, pa ako hoćete, i kritike na rebalans budžeta, i upravo iz nemogućnosti da naše stavove približimo onima koji su nam ukazali poverenje na poslednjim lokalnim izborima, mi smo rešili da apsolutno ne učestvujemo u radu lokalnog parlamenta.

Odgovarajući na optužbe opozicije da nova vlast suprotno dugogodišnjoj tradiciji isključuje medije iz rada lokalnog parlamenta, predsednik SO Aleksinac Grujica Veljković kaže da Alt televizija iz tehničkih razloga danas nije snimala ceo tok sednice, a da s druge on nije kriv što je tehnika u Alt televiziji loša i stara pa se često kvari. Svojim oponentima poručuje da se transparentnost u radu može potvrditi i na drugi način.

- Recimo, DSS je u vlasti u Aleksincu bio prethodnih 11 - 12 godina. U međuvremenu ništa nisu uradili po pitanju nabavljanja tehnike u Altu, a sada se čude zbog čega je prisutna samo jedna kamera, a ta jedna kamera mora da pokriva i dnevni program. Uz to je moralo da dođe i do snimanja emisije o zaraznoj žutici u Aleksincu. To jeste veliki problem, tako da mi nismo uspeli da obezbedimo snimanje kamerom za odloženi prenos sve vreme, ali vi i sami znate da se javnost u radu obezbeđuje i na drugi način, pa ne bi smelo da bude presudno to što nema kamera u skupštinskoj sali da bi se obezbedila javnost u radu.

Transparentnosti u radu doprinose i građani koji su i danas bili prisutni na sednici, ističe Grujica Veljković i navodi da je na današnjoj sednici usvojen, između ostalog, i budžet Alt televizije kojim je predviđena kupovina nove tehnike, pa se prvi čovek opštinskog parlamenta nada da će već od sledećeg zasedanja rad Skupštine snimati dve kamere.

On je za Radio Aleksinac potvrdio i da je na jučerašnjem sastanku šefove odborničkih grupa upoznao sa trenutnom situacijom na opštinskoj televiziji i obavestio ih da današnja sednica neće biti snimana sve vreme. Dogovor je bio da kamere snimaju prvih nekoliko sati rasprave, koja je trebalo da se odnosi na rebalans budžeta, a da kasniji rad parlamenta protekne bez prisustva televizije.

- E sad u međuvremenu su odbornici opozicije, a takođe smo se dogovorili na sastanku šefova odborničkih grupa da nema potrebe da se ide sa reklamiranjem poslovnika i sa takvim stvarima, nego da odmah pređemo na dnevni red, s tim što sam ja rekao da ću poštovati demokratsko pravo i proceduru i svakom ko traži reč dati reč, prva dva sata počeli da se prepucavaju sa predsednikom opštine, odnosno da iznose neke stvari koje u ovom trenutku nisu ni bile toliko bitne, jer je o svim tim stvarima moglo da se razgovara i kasnije, po ostalim tačkama dnevnog reda koje se tiču i javnih preduzeća i uopšte budžeta, i faktički su potrošili dva sata na neke međusobne rasprave.

Predsednik SO Aleksinac je još jednom istakao da on nije nikome obećao da će kamere sigurno snimati prve dve tačke dnevnog reda, ali da su odbornici ekspeditivnijim radom vreme mogli da utroše na konkretnu raspravu o budžetu a ne na međusobna optuživanja. Veljković je najavio i da se radi na tome da se u budućnosti skupštinske sednice direktno prenose na opštinskoj televiziji.


# Ivan Dimić budžet Milan Veljković Grujica Veljković Radio Aleksinac SO Aleksinac
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima