Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Honorar sina Nade Kolundžije proglašen tajnom

rss

03.07.2012. Ivan Ninić

Zašto ne sme da se zna koliko je novca uzeo sin Nade Kolundžije, Dorijan, za posao kreativnog direktora ceremonije otvaranja i zatvaranja Univerzijade!?

Istorijski arhiv Beograda proglasio je tajnom informaciju o visini honorara Dorijana Kolundžije, sina Nade Kolundžije, šefice poslaničkog kluba Demokratske stranke u Skupštini Srbije

, koga je država pre tri godine postavila za kreativnog direktora ceremonije otvaranja i zatvaranja „Univerzijade 2009“. Strogo čuvana informacija o honoraru Dorijana Kolundžije ne sme biti otkrivena javnosti zato što, kako je saradniku Pištaljke u dopisu objasnio direktor Arhiva Dragan Gačić, u ovoj državnoj instituciji smatraju „da bi se time povredilo pravo na privatnost, pravo na ugled ili eventualno neko drugo pravo lica na koje se tražena informacija odnosi“.



Informacija o honoraru isplaćenom iz državnog budžeta ne bi smela da bude tajna, u ovom slučaju pogotovo i zbog činjenice da je angažovanje sina visoke funkcionerke Demokratske stranke u državnoj firmi koju su vodile njene partijske kolege, primer sukoba interesa.

Podsećanja radi, manifestacija „Univerzijada 2009“ finansirana je sa oko 4,5 milijardi dinara iz sredstava budžeta Republike, budžeta Grada Beograda i budžeta AP Vojvodine. Predsednik Organizacionog komiteta Univerzijade bio je tadašnji ministar nauke i potpredsednik Vlade Božidar Đelić, partijski kolega Nade Kolundžije. Sina visoke funkcionerke DS na funkciju direktora postavilo je državno preduzeće Univerzijada 2009. d.o.o, koje je u međuvremenu zatvoreno.

Kompletnu finansijsku dokumentaciju ovog preduzeća Agencija za privredne registre je predala na čuvanje Istorijskom arhivu Beograda, čiji direktor je na kraju te informacije proglasio tajnom.

Bez namere da ulazimo u ocenu stručnosti Dorijana Kolundžije, smatramo da javnost ima pravo da sazna koji su bili kriterijumi za izbor na mesto kreativnog direktora kao i da li su pri postavljenju poštovani propisi, odnosno da li je sprovedena procedura javne nabavke, a pogotovo koliko je njegov angažman plaćen iz budžeta koji pune građani Srbije. Angažman Dorijana Kolundžije, naime, bio bi sporan u ovom slučaju – taman da je on jedini u Srbiji sposoban da obavlja tu dužnost – samo zato što je njegova majka na poziciji koja bi njemu mogla da obezbedi povlašćen položaj. Taman da je on najbolji u Srbiji, ovo državno preduzeće trebalo je da angažuje nekoga drugoga, ko nema tako bliske veze sa strukturama vlasti. Jer da bi bilo sukoba interesa nije potrebno da se prekrši nikakav zakon. Takve stvari se obično rade po zakonu.

Da nije tih bliskih veza sa vlašću, biografija Dorijana Kolundžije, inače vanrednog profesora novih medija na fakultetu za umetnost i dizajn Univerziteta Megatrend, verovatno bi mogla biti preporuka i za ovu vrstu angažmana. Naime, samo za poslednjih pet godina Kolundžija je svoju radnu biografiju obogatio angažovanjem na poslovima kreativnog direktora festivala Mikser koji organizuje NVO Mikser, a od 2007. angažovan je i kao umetnički direktor Kioska, platforme za savremenu umetnost, koju organizuje NVO Kiosk.

O značaju ove dve manifestacije za zemlju najbolje govori podatak da su pomenute dve NVO u periodu od 2008. do 2011. iz budžeta dobile dotacie od preko 20 miliona dinara, a da su značaj tih projekata prepoznali i Grad Beograd, Ministarstvo kulture, Ministarstvo za dijasporu, Fond za zaštitu životne sredine, Ministarstvo za zaštitu životne sredine i Opština Stari Grad, koje su dotirale ove dve NVO.

Republički fond za životnu sredinu, na čijem čelu se nalazi funkcioner DS Oliver Dulić je na račun Miksera uplatio 949.500 dinara u junu 2011. godine, a milion dinara u maju 2010. godine. Ovaj projekat Dulić je podržao i preko Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja koje je Mikseru dotiralo 700.000 dinara u maju 2011. Mikser je iz budžeta Grada Beograda dobio 6,6 miliona dinara u 2011. godini, a 1,4 miliona dinara u 2010. godini.

Zvanična dokumenta Uprave za trezor pokazuju da je pozamašne budžetske dotacije dobila i NVO Kiosk i to 9.035.592 dinara od Ministarstva kulture, za period 2008-2011. godine. Ova NVO u kojoj je Kolundžija umetnički direktor, uzela je učešće u Nacionalnoj postavci programa Republike Srbije pod nazivom „Izmeštanje“ na Praškom kvadrijenalu, čiji je nacionalni selektor od 2009. do 2011. godine bio upravo Dorijan Kolundžija.

Ovaj umetnik u dva navrata je bio i direktor programa Belefa, manifestacije koja se takođe dotira iz budžeta. Saradnik Pištaljke je došao do podatka da je Kolundžiji 2008. za organizaciju Belefa u svojstvu umetničkog direktora isplaćeno 287.000 dinara, a 2009. godine 327.000 dinara. U isto vreme, tačnije 2008, Belef centar je, prema podacima do kojih je došao saradnik Pištaljke, na račun NVO Kiosk uplatio čak 960.000 dinara, a što je proknjiženo kao „promet robe i usluga“. Iste godine umetnički direktor Belefa Dorijan Kolundžija realizovao je tri projekta upravo preko NVO Kiosk.

Kiosk i Mikser su u registru APR-a registrovani kao udruženja građana, odnosno neprofitne organizacije. Zastupnik Kioska koji je osnovan 21.1.2001. godine je Ana Adamović, a delatnost udruženja je „umetničko organizovanje i delovanje“. Mikser je osnovan 21.3.2002. godine da bi se bavio „unapređenjem kreativnog stvaralaštva u oblasti kulture“, a zastupa ga Maja Lalić. U umetničkim projektima koji se finansiraju iz budžeta zajedno učestvuju Dorijan Kolundžija, Ana Adamović i Maja Lalić.


Izvor: Pištaljka



Ivan Ninić


# opština festival udruženja građana Božidar Đelić
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima