Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Dveri traže otpis nelegitimnih dugova prema MMF i Svetskoj banci

rss

06.02.2015. Info služba Dveri Aleksinac

Saopštenje za medije sa konferencije Pokreta Dveri Aleksinac

Povodom današnje konferencije Pokreta Dveri koja je bila posvećena hitnim merama za ekonomski spas Srbije. Dveri apeluju da se Srbija povede primerom Grčke ili Mađarske u pogledu dugovanja MMF-u i Svetskoj banci, kao i u pogledu kreditnog rizika. Za haos u javnim finansijama, privelegovani status banaka i ugrožavanje interesa građana Srbije najodgovornija je Jorgovanka Tabaković kao Guverner NBS i zato tražimo njenu neodložnu smenu!

Dveri traže otpis nelegitimnih dugova prema MMF i Svetskoj banci

Srpska privreda se danas nalazi pred fazom nekontrolisanog haosa. Do te faze je došla jer se od 2000. u kontinuitetu sprovodi ekonomska politika zaduživanja države i rasprodaje njenih resursa, a bez stvaranja novih vrednosti. Rezultat je da Srbija ima najveću stopu nezaposlenosti u Evropi, najnižu prosečnu platu u regionu, alrmantno visok javni dug, lišena resursa i ubijene proizvodnje.

Što hitnije izaći iz ovog začaranog kruga pitanje je opstanka. Zato nam je neophodan  sistemski iskorak, odnosno radikalna promena ekonomske politike. U tom smislu, Dveri kao prve mere iz domena javnih finansija i rekonstrukcije bankarskog sektora predlažu i traže:

  1. Hitno otpočeti pregovore o otpisu nelegitimnih dugova i zaustaviti dalje zaduživanje kod zelenaških institucija (MMF, Svetska banka..) Dugovi od 2000.godine su nelegitimni jer su napravljeni protiv interesa građana.Srbije, pod  političkim pritiscima i ekonomskim ucenama zapada; predviđaju enormno visoke kamate koje će građani bez sopstvenog znanja decenijama vraćati; pozajmljena sredstava su korišćena za podršku stranim firmama, otplatu ranijih dugova i ulaganje u sektor usluga, popunu budžeta i potrošnju.
  1.  
  2. Hitno rekonstruisati bankarski sistem iz temelja:
  • Uloga NBS mora da bude stvaranje finasijskog ambijenta u funkciji privrednog razvoja i njenih građana, a ne uvoznog lobija i stranih banaka čiji se interesi danas brane održanjem precenjenog kursa dinara.
  •  
  • Oduzeti privilegovani status stranim bankama: dodatno ih oporezovati i zakonski onemogućiti ekstraprofit. NBS je omogućila da bankarski krediti budu   indeksirani u stranoj valuti čime su banke oslobođene rizika promene kursa i taj rizik je u potpunosti prebačen na privredu i građane. Tako su banke ostvarivale enormne profite, znatno veće nego u drugim zemljama u tzv. „tranziciji“.
  •  
  • Formirati Razvojnu banku Srbije sa povoljnim kamatnim stopama za domaću privredu, jer država mora da bude najveći investitor i motor sopstvenog privrednog razvoja.
  •  
  • Za haos u javnim finansijama, privelegovani status banaka i ugrožavanje interesa građana Srbije najodgovornija je Jorgovanka Tabaković kao Guverner NBS i zato tražimo njenu neodložnu smenu!  

 

Informativna služba Pokreta Dveri Aleksinac


# nezaposlenost Dveri MMF Jorgovanka Tabaković Svetska banka
@SPDveri @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima