Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Dveri: Stranačko „uređivanje“ ulica u Prćilovici

rss

11.04.2016. Info služba Dveri Aleksinac

Svuda su vesnici proleća visibabe i rode, a dokaz da u Prćilovicu stiže proleće su i bageri koji svake godine navodno uređuju blatnjave i ruinirane ulice.

Dveri: Stranačko „uređivanje“ ulica u Prćilovici

Do sada je bila praksa da to radi Savet MZ, a od ove godine prvi put imamo i stranačko bagerisanje koje ujedno najavljuje i predstojeće izbore.

Naime, 8. i 9. aprila su se u nekim ulicama u Prćilovici pojavili stranački bageri angažovani na „ravnanju“ i „uređivanju“ ulica. I dok su stanovnici tih ulica mislili da to radi Savet MZ, danas saznajemo da je to u stvari bila privatno-stranakča režija u cilju jeftinog sakupljanja političkih poena. Konkretno od strane predstavnika naprednjaka, gospodina Vlastimira Maksimovića - Laleta, odbornika u još aktivnom sazivu Skupštine opštine, gospodina Dragana Ivanovića, člana SNS-a koji je poznat po zanatskoj radnji koja izvodi građevinske radove, kao i od strane predstavnika socijalista, gospodina Slavoljuba Miloševića - Đuze, takođe odbornika u aktuelnom skupštinskom sazivu. I da ovo njihovo stranačko preticanje i vozikanje bagerom nije tragično, bilo bi u najmanju ruku smešno.

U tom smislu, Srpski Pokret Dveri ukazuje na sledeće stvari:

Uređivanje seoskih ulica i nekategorisanih puteva je isključiva nadležnost odgovarajućih opštinskih struktura koje čitav postupak mora da sprovedu u skladu sa važećim zakonima, počev od Zakona o javnim nabavkama i sa punom transparentošću sprovođenja čitavog procesa preko Saveta MZ. Izvođenje radova na seoskim putevima podrazumeva postupak i zakonsku proceduru koja traži naručioca posla, ponuđače, izvođača i prateće Ugovore iz kojh se jasno vide rokovi i cena radova, uz poštovanje i zakonskih propisa o zaštiti životne sredine i privatne svojine. Takođe, ukoliko fizičko lice želi da sponzoriše takve radove, onda mora da se poštuju propisi o donaciji, kako bi se ispratio tok tog novca. U suprotnom, u ovakvim slučajevima se može postaviti pitanje da li neko možda preko ovakvih postupaka pravda, ili narodski rečeneo pere pare preko svojih privatnih firmi koje su angažovane na nekim drugim radovima. Takođe, fizičko lice kao građanin ne može da se pojavljuje kao kontrolni ili nadzorni organ.

Budući da su u ovom slučaju prekršeni svi ti važeći pozitivni propisi, Srpski Pokret Dveri upozorava da će od sada na dalje podnositi tužbe i prijave nadležni organima protiv svih lica koja u buduće u privatno-stranačkoj režiji budu radila ovakve stvari, a bez poštovanja gore spomenutih zakonskih propisa i odobrenja nadležnih opštinskih struktura.

Takođe, upozoravamo građane da ne nasedaju na ove jeftine predizborne trikove i kupovinu glasova od strane ljudi koji za svoj skoro dvodecenijski odbornički mandat ništa nisu uradili za Prćilovicu koja se i dalje davi u blatu i prašini, sem što dvadeset i kusur godina preko partije sebi obezbeđuju apanaže, privilegije i funkcije. Neki od njih za 20 godina u Skupštini opštine nemaju ni jedan izlazak za govornicu i jedini rad je dizanje ruke onako kako stranka naredi. A ukoliko gore spomenuti žele da stvarno urade ulice i budu angažovani na tome, neka onda to utrade poštujući sve propise i standarde takvih radova, umesto što smo od njihovog partijskog zamajavanja dobili još ruiniranije ulice s većom količinom blata.

I na kraju ističemo da Povereništvo Dveri i mesni odbor u Prćilovici nisu protiv uređivanja ulica koje su stvarno u lošem stanju. Međutim, smatramo da je krajnje vreme da se tome psristupi na jedan ozbiljan način, kako bi se, ukoliko već nije moguće asfaltiranje, našlo neko trajnije rešenje. I mi ćemo u tom pravcu predložiti rešenja žiteljima Prćilovice. Kad Opština može da izdvoji 350.000 evra za izgradnju platoa ispred Doma kulture, moraće onda da izdvoji određena sredstva i da se stanovnici nekih naselja, kao što je Prćilovica, ne dave u blatu i prašini. Takođe, narednih dana ćemo ispratiti radove koje najavljuje Svet MZ i podržaćemo te radove ako nisu samo još jedni od onih gde nakon mesec ili dva dobijamo ulice u još katastrofalnijem stanju, a da pri tom ne znamo ni koliko koštaju radovi, ni ko ih izvodi. Ovog puta ćemo insistirati i na toj transparentnosti i tražiti od Saveta MZ da nam javno da na uvid Ugovore vezane za te radove, a ukoliko Savet MZ i opštinski organi ne budu javno izneli podatke o tome, zvanično ćemo to zatražiti preko Poverenika za informacije od javnog značaja, gospodina Rodoljuba Šabića, kako bi se konačno stalo na put i tim i svakoj drugoj vrsti sumnjivih poslova u MZ Prćilovica.

Komentara: 7


# opština Prćilovica izbori Dveri
@SPDveri @ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+23) (-3)

  Mile Kontraš 11.04.2016.
  Da se podnese krivična prijava, jer su verovatno izrovali ulice, da bi posle, kad ponovo zasednu na vlast, skinuli kajmak.

 • (+23) (-2)

  Radisav 11.04.2016.
  Izbori će uskoro,naprednjaci se bore za svaki glas...Ali, neće im pomoći ni asfaltiranje,a kamoli ravnanje bagerima...ovi izbori su početak njihovog kraja,koji će biti brz i strmoglav...Propašće kao i nekada Jul,ili G 17 ...

 • (+25) (-3)

  Stari Novak 11.04.2016.
  A to kao neka novina? Pa oni to uvek rade,jer znaju da imaju glup narod!

 • (+24) (-2)

  Marko Radulović 12.04.2016.
  Evo ja sam u toku večeri imao poziv od strane gospodina Ivanovića u vezi ovog saopštenja, što mogu da protumačim kao svojevrsni pritisak na mene lično, a samim tim i na povereništvo Dveri. Na sva moja pitanja šta iz ovoga nije tačno, gospodin Ivanović nije mogao da kaže šta nije tačno, a nije mi ni potvrdio, ni negirao da je on taj ko je angažovao mašine. Budući da smo se složili da takve radove može da izvodi samo Direkcija, a ne privatna lica i da on i njegove stranačke kolege nisu imali dozvolu da to rade. Ovde ima dosta elemenata za prijave, slažem se. I narednih dana ćemo tražiti još konkretnija pojašnjenja, da se vidi ko je uplatio novac, kome i koja je svrha. I preko koje i čije firme.

 • (+18) (-3)

  Swaner 12.04.2016.
  Ja mislim da su oni to radili iz altruistickih pobuda. Ne zbog izbora. :D

 • (+10) (-2)

  Swaner 12.04.2016.
  Garantujem da ovi sa minusima ne znaju ni sta je ironija a o altruizmu i da ne govorim.

 • (+6) (-1)

  Perkan 12.04.2016.
  Ironija aronije


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima