Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Dejan Nikolić, potpredsednik DS-a održao tribinu u aleksinačkom DS-u

rss

06.03.2014. D. Ostojić

Tribina pod naslovom "Kako do posla za mlade" održana je u prostorijama Demokratske stranke u Aleksincu. Gost tribine je bio narodni poslanik Dejan Nikolić.

Dejan Nikolić, potpredsednik DS-a održao tribinu u aleksinačkom DS-u

Pred više od 50 posetilaca tribine, Dejan Nikolić je izneo koncept razvoja Srbije, upravo kroz obezbeđivanje posla za mlade. U svom izlaganju je izneo niz konkretnih podataka iz kojih je evidentno da su mladi najugroženija struktura srpskog stanovništva:

"Danas u Srbiji imate niz paradoksa, obrazovni sistem obrazuje kadorve kako bi čekali na posao. Imate na desetine smerova u srednjim školama, a da za te pooslovne profile ne postoje radna mesta u Srbiji. Obrazovni sistem je projektovan za potrebe zemlje od pre 25 godina, i do danas nije menjan,  tako da je danas upravo ta starosna grupa mladih ljudi do 30 godina najugroženija. Iako ima obrazovanje, nema mogućnost da dobije posao. Jako malo, ili čak uopšte se ne radi na tome da potrebe obrazovnog sistema idu u korak sa potrebama za odgovarajućom radnom snagom, tako da danas imate slučaj da lekari u Srbiji na posao čekaju više od šest godina, a ti isti doktori imaju prohodnost za rad, kako u Sloveniji tako i u Nemačkoj i Kanadi."

U nastavku izlaganja Nikolić je istakao da je osnovni problem mladih i Srbiji danas, nedostatak posla, i da Demokratska stranka ima jasan plan i program kako se taj problem rešava:

"Poljoprivreda, prehrambena industrija, energetika, IT industrija i razvoj infrastrukture su oblasti u kojima Srbija ima najveće šanse za uspeh. Naš plan razvoja podrazumeva ulaganje u samozapošljavanje i razvoj porodičnih firmi (do 10 zaposlenih) u strateški važnim oblastima za zemlju.

Potrebno je i da se u prvih 5 godina ti poslodavci oslobode svih nameta, osim onih za obavezno zdravstveno i penzijsko osiguranje. Jačanje industrija u kojima već danas imamo stručnu radnu snagu i dobar privredni rezultat a to su prehrambene industrije, poljoprivrede i IT sektora. Sve raspoložive kapacitete treba da usmerimo u razvoj industrija koje su izvozno konkurentne, a koriste pre svega domaće sirovine i energiju." ističe Dejan Nikolić potpredsednik Demokratske stranke.


# DS Dejan Nikolić
@demokrate @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima