Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Dalibore, probudi se

rss

17.08.2014. Redakcija

Ovim naslovom opisujemo dosadašnje aktivnosti poslanika Radičevića, sa pozitivnom namerom.

Dalibore, probudi se

Aleksinac napokon ima poslanika u vladajućoj koaliciji, ili bolje rečeno stranci. Godinama je ove prostore u Republičkom parlamentu zastupao Milovan Radovanović, ispred Srpske radikalne stranke. Međutim, njegov uticaj, od 2000. godine nije mogao da bude značajan, jer ova stranka nije bila u vlasti.

Nakon formiranja aktuelne vlade i ostavke funkcionera na poslanička mesta, upražnjena mesta popunili su sledeći na listi. Dalibor Radičević se relativno dobro kotirao na ovoj listi, tako da od 16. aprila ove godine Aleksinac ima predstavnika u vladajućoj koaliciji.

Zna se da poslanik, pre svega, predstavlja stranku, jer je takav izborni zakon. Poslanik nema nikakvih izvršnjih ovlašćenja, jer je skupština zakonodavni organ, po principu ustavne podele vlasti, kakva je svuda u svetu.

Međutim, poslanik ima izuzetnu moralnu, kao i političku odgovornost. Poslanik može svojom aktivnošću da doprinese radu parlamenta, da utiče na rad ministarstava i javnih preduzeća. Jedna od značajnih uloga poslanika jeste članstvo u skupštinskim odborima.

Šta kažu dostupni izveštaji o radu poslanika Radičevića.

Član je Poslaničke grupe Srpska napredna stranka. Zamenik člana je u dva skupštinska odbora:

Ovo su veoma značajni odbori, međutim, pitanje je koliko zamenik člana može biti aktivan u njihovom radu. Takođe, skrećemo pažnju da je Dalibor po zanimanju dipl. inženjer mašinstva, a ne ekonomista, tako da ne možemo očekivati uticajni rad u odboru za finansije.

Ono oko čega se digla buka prethodnih dana na republičkom nivou jeste aktivnost poslanika za govornicom. Prozivaju se razni poslanici, među njima je najzvučnije ime Branka Ružića, da nisu imali nikakvih aktivnosti na skupštinskim zasedanjima i da se nisu ni jednom obratili kolegama. Ukupno 109 poslanika nije progovorilo ni reč, a 86 poslanika nije učestvovalo u podnošenju amandmana.

Ime i prezime   Poslanička grupa   Broj govora   Broj replika   Ukupan broj obraćanja
DALIBOR RADIČEVIĆ   Srpska napredna stranka000

 

Ključna aktivnost poslanika jeste glasanje za predloge Zakona. Poslanik Radičević je glasao za ukupno 51 zakon i svaki put je glasao ZA.

Između ostalih, potvrdio je set medijskih zakona, Zakon o privatizaciji, stečaju, Zakon o radu, poreskom postupku, Zakon o BIA, o zaštiti potrošača, set poreskih zakona, set krivičnih zakona, kao i Zakon o finansijskom sporazumu sa emiratima, čime smo se zadužili za milijardu dolara.

Još jedan od načina na koji narodni poslanik može da pokaže svoj angažman jeste postavljanje poslaničkih pitanja. To je učinilo 9 poslanika (Zoran Živković prednjači sa 7 pitanja), ali na listi nema poslanika iz Aleksinca, što može biti razumljivo, jer ova pitanja postavljaju uglavnom predstavnici opozicije.

Dalibor, kao narodni poslanik, učestvuje u radu stranačkih organa Srpske napredne stranke, tako da je i na taj način može da bude aktivan. Nedavno je, zajedno sa ministrom Gašićem i potpredsednikom stranke Vučevićem prisustvovao stranačkom skupu u Aleksincu.

Poslanik Radičević prima mesečnu nadokandu od 100 hiljada dinara, a pored toga tu su i putni troškovi, paušali i dnevnice. Posebno su zanimljive dnevnice i putni trokovi koje će ostvariti u inostranstvu, jer je član u 12 grupa prijateljstava (Bugarska, Australija, Austrija, Grčka, Italija, Kanada, Nemačka, Rusija, Sjedinjene Američke Države, Slovenija, Švajcarska, Švedska).

Za sada nemamo informaciju da li će poslanik dobiti svoju kancelariju u Aleksincu, ali mu se zainteresovani mogu obratiti putem kontakt forme na sajtu narodne skupštine. Redakcija je pokušala da kontaktira poslanika na ovaj način, ali nismo uspeli da dobijemo nikakav odgovor.

 

I na kraju, nismo želeli ovim tekstom ogovaramo poslanika Radičevića, već da upoznamo javnost sa informacijama koje su nam bile dotupne, na sajtu republičkog parlamenta, organizacije Otvoreni palament, antikorupcijskim telima i slično. Nadamo se da će podaci koje budemo iznosili u narednom periodu biti drugačiji, a pre svega se nadamo da će Dalibor iskoristiti uticaj koji mu je na raspolaganju i zajedno sa opštinskim funkcionerima, doprineti nekoj Grinfild incesticiji, jer "armija" nezaposlenih u Aleksincu to i očekuje od njega.


# SNS budžet poslanik saobraćaj Dalibor Radičević Milovan Radovanović putni troškovi Zakon o radu Zoran Živković
@sns_aleksinac @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima