Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Borba protiv sive ekonomije (6)

rss

26.08.2014. Dragan Radović

Akcija je počela:
PORESKA UPRAVA POSLALA JE INSPEKTORE U FIRME KOJE 100% RADE LEGALNO??!!
STRAŠNO! Opstrukcija, sabotaža ili ko zna šta?

 

Pune tri nedelje prošlo je od najavljene velike borbe protiv sive ekonomije. Na “ulici” nema promena, iz dana u dan najveći uništivač ekonomije i dalje se širi, kao da ide ka konačnoj pobedi. Od 500 poreskih inspektora na terenu i danonoćnim kontrolama svih privrednika bar za sada nema ništa. Ili se ništa ne čuje, niti jedne vesti nema u dnevnim novinama. Poreska uprava Srbije svojski se trudi da zadrži neslavno prvo mesto kao najveći krivac za ogromne rupe u budžetu. I velike kritike upućene na rad najvažnije službe u državi ne znače puno. Čak ako ih uputi i Fiskalni savet.

 

Ivan  Simič i Mlađan Dinkić

Cele prethodne godine na celu Poreske uprave Srbije bio je veliki poreski ekspert, osam puta najbolji u Sloveniji, g. Ivan Simič. Ranije stečeno znanje i iskustvo nije mu mnogo pomoglo u Srbiji, postignuti rezultati u 2013. govore da je naplata bila najgora u poslednjih osam godina što su potvrdili i članovi Fiskalnog saveta. Rezultat je mogao da bude neuporedivo lošiji da nije bilo povećane naplate zbog uvedene mere reprogramiranja starih dugova (jedina mera u korist privrednika doneta 01.12.2012.) koju su mnogi privrednici iskoristili za umanjenje dugovanja uz brisanje kamate. G. Simiču nije pomogao ni ekspertski tim koji je oformio na početku 2013. godine sa ciljem da poboljša rad poreske službe.

Kako nisam mogao da utvrdim kriterijume koji su korišćeni za odabir ekspertskog tima uputio sam mejl g. Simiču sa procenom kakve će rezultate ostvariti uz dodatni komentar o svakom izabranom stručnjaku. Prvi član tima g. Labus, nikada nije bio u materiji poreza, g. Prokopijević takođe. Draginja Đurić, direktor Intesa banke kao i svaki bankar ograničena znanja ima o ovoj materiji. Privrednik g. Drakulić retko kada je imao vremena za proučavanje poreskih zakona. Jedini članovi koji su mogli dati neki doprinos bili su Aleksander Grunauer iz nemačkog GIZ-a i Milan Knezević, privrednik, što je bilo premalo.

Moja procena da će rezultati biti NIKAKVI, kao i tim, se i obistinila sa već pomenutom najgorom naplatom u poslednjih osam godina. Kako se sa iznetim podacima od strane Fiskalnog saveta nije složio, g. Simič je ušao u polemiku posle koje je dao ostavku. Dan uoči ostavke NALED je velikom reformatoru dodelio priznanje NAJVEĆI REFORAMTOR U SRBIJI U 2013. Začuđujuće deluje dato priznanje, NALED kao da nije bio informisan koliku je štetu za samo godinu dana Ivan Simič naneo budžetu i poreskom sistemu Srbije.

 

Tokom cele prethodne godine uporno sam pokušavao da dokažem i dočaram mnogima u vrhu države da Ivan Simič, kao i cela služba, ne rade kako treba. Desetine mejlova uputio sam Vladi, Ministarstvu finansija, ministru g. Dinkiću, Poreskoj upravi, sa komentarima i pitanjima – nije bilo odgovora. Najveći pomak imao sam na konferenciji za novinare održane avgusta 2013. godine u Medija centru gde je Ivan Simič sa kompletnim rukovodstvom Poreske uprave Srbije preko dva sata odgovarao na pitanja privrednika. U desetominutnom obraćanju objasnio sam zašto jedini u Srbiji smatram da je poreska služba najveći krivac za prazan budžet, da “daju vetar u leđa sivom tržištu”, kontrolišu samo legalne firme i puštaju da se domaća roba prodaje na crno. I tada sam ponudio g. Simiču jedinstven materijal BORBA PROTIV SIVE EKONOMIJE – UTAJE PO BRANŠAMA gde objašnjavam načine utaje poreza u 22 branše, kao i način vrlo jednostavnog suzbijanja – nije mu trebao takav materijal, nije zatražio.

Ipak je kritika urodila plodom, bio sam pozvan na sastanak kod g. Simiča sa predstavnicima Autobuskog prevoza putnika, grupacijom koja je trpela ogromne štete zbog sive ekonomije i nelojalne konkurencije. Dobili smo zadatak da uradimo analizu cele grupacije na bazi predatih završnih računa i objavljenih podataka od strane APR za 2012. Analizu smo uradili, rezultati su bili frapantni: 50% legalnih firmi od analiziranih skoro 600 (cela branša) je u sivoj zoni, utaja 80 miliona evra. Mnogi nisu verovali da postoji firma koja ima jednog prijavljenog radnika, činjenično preko 30, deset autobusa, prikazan prihod 20 miliona dinara, činjenično ostvaren preko 200 miliona dinara. Druga firma ima prihod prikazan 200 miliona, stvarni prihod oko 600 miliona dinara. Treća firma je imala više stotina radnika uz ostvareni prihod 50 miliona. Analiza je pokazala sve firme koje “štrče” (stotinak). Poreska uprava je rešila da krene u kontrole. Da bi se lakše otkrili utajivači, uradili smo blic obuku inspektora, napisali zadatak kontrole kako bi u veoma kratkom roku (48h) otkrili mahinacije u kontrolisanoj firmi.

Akcija je počela:
PORESKA UPRAVA POSLALA JE INSPEKTORE U FIRME KOJE 100% RADE LEGALNO??!!
STRAŠNO! Opstrukcija, sabotaža ili ko zna šta?

Pre petnaestak dana APR je objavio podatke o predatim završnim računima za 2013. godinu. Letimično sam pogledao sporne firme iz analize urađene 2012, primećujem da su pojačali nelegalne aktivnosti. Trenutno radimo novu analizu, verujemo da će utaja u ovoj branši biti veća od prethodne godine, možda i 100 miliona evra.
O svim rezultatima prve analize bila su upoznata razna ministarstva. I traženi su prijemi u Min. finansija, Min. saobraćaja, Min. privrede …. Ministri, državni sekretari, savetnici i svi ostali verovatno su bili prezauzeti, čak mi niko i nikada nije odgovorio na mejl.

ZAČUĐUJUĆI GLAS TIŠINE….

I sada je tišina. Ministarstvo finansija I Poreska uprava nastavljaju po starom kada ne reaguju na premijerovu naredbu: “BORBA PROTIV SIVE EKONOMIJE je prva mera!”
Bahatost Ministarstva finansija osetio je jedan tim stručnjaka koji su činili jedan profesor doktor sa univerziteta i četiri magistra. Tim je bio pozvan na sastanak kako bi izneo čitav niz predloga za rešavanje više problema, na prvom mestu suzbijanje sive ekonomije. Ministrov savetnik, golobradi ekspert sa čitavih 27 godina starosti (slobodna procena, možda i 28 ) je već posle 20 minuta žurio na sledeći sastanak. Morao je, dva puta bio je prekidan pozivom od strane državnog sekretara, čekali su ga.

A tim za sivu ekonomiju, dobio je dodatno vreme od 15 dana, spremiće se još bolje kako bi zasenili savetnika. Možda će na sledećem sastanku biti prisutan i državni sekretar, iako ima samo 29 godina odiše znanjem i iskustvom. Timu bi takav razgovor bio izuzetno značajan, ako budu predstavili dobro program postoji šansa da stignu i do ministra finansija, doduše krajem 2016. godine.

Nikada nije kasno. Najvažnije da borba protiv sive ekonomije potraje!

 

 

Za www.koreni.rs

Dragan RADOVIĆ

Objavljeno: 3. Jun 2014.

Lični stav

 

 

Prijave za neizdavanje fiskalnih računa 
011-3619 900

Automatska telefonska sekretarica za prijavu neizdavanja fiskalnih računa 
011-3620 932


# saobraćaj Mlađan Dinkić Dragan Radović Ivan Simič Poreska Uprava naled
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima