Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Borba protiv sive ekonomije (4)

rss

22.08.2014. Dragan Radović

Ne plaćajte robu, ako ne dobijete fiskalni račun.

Prijave za neizdavanje fiskalnih računa
011-3619 900
Automatska telefonska sekretarica za prijavu neizdavanja fiskalnih računa
011-3620 932

Značaj prve faze borbe protiv sive ekonomije

U svim istraživanjima na upućeno pitanje privrednicima zašto rade u sivoj zoni skoro uvek dobijete odgovor da je jedini razlog preveliko poresko opterećenje koje je država nametnula. Realno, većina nameta u Srbiji je u granicama drugih evropskih zemalja, može se reći da je nerealno visoko opterećenje samo na zaradama radnika. U zavisnosti od osnovice kreće se od 60% do 64%. Procene dobrih poznavaoca govore da sada imamo 700 hiljada radnika koji rade bez prijave na rad (na crno) pri čemu budžet gubi 1,5 mlrd. evra prihoda na godišnjem nivou.

 

 

Nameće se jedino razumno pitanje: šta treba uraditi kako bi svi neprijavljeni radnici ostvarili osnovno životno pravo, pravo na rad, pri čemu bi država ostvarila ogromne budžetske prihode neophodne za nesmetano funkcionisanje PIO i Zdravstvenog fonda koji su danas pred kolapsom.

Odgovor je: značajno sniziti opterećenje zarada! Koliko sniziti opterećenje kako bi novo delovalo stimulativno na sve privrednike, predlog je: za trećinu, 40% predložena stopa.

Prethodni predlog dočekuju na nož eksperti, profesori ekonomskih fakulteta, FREN, NALED, USAID, ekonomski analitičari, svi imaju isti odgovor: nije moguće! Da bi se neke stope snizile, kažu, istovremeno treba druge stope povećati. I dobijamo uvek isti odgovor, u ovom slučaju bi se stvorila budžetska rupa od dve mlrd. evra, izračunao je NEKO od njih.

 

Glavni zadatak I FAZE BORBE PROTIV SIVE EKONOMIJE je da napravi podlogu za snižavanje većine opterećenja, omogući neuporedivo bolju naplatu, kako se ne bi ostvarile crne prognoze eksperata i stvorila rupa u budžetu. Programom je ograničen rok trajanja I FAZE: do tri meseca. Idealni period za primenu I faze programa bio je 01.04. - 30.06.2014. god. Zbog kašnjenja u objavljivanju početka programa I faza (priprema i primena mera) počela je prethodne nedelje i zavrsava se 30.06.2014. kako je najavio državni sekretar Ministarstva finansija.

U tom periodu biće pojačane kontrole svih privrednika od strane 500 inspektora koji će raditi po unapred utvrđenom planu i strogo dobijenim uputstvima za postupanje na terenu.

 

A.   Kontrola svih izdavaoca fiskalnih računa (ugostitelji, pekari, butikaši, piljari, razni kiosci, podrumi pića, mesari i svi drugi…) u trajanju do deset minuta pri čemu se upoređuje stanje u kasi sa presekom stanja fiskalne kase, vrši se provera svih zatečenih radnika da li imaju prijavu na rad, kao i provera ugovora o zakupu poslovnog prostora – ovakve provere vršiće se u svim gradovima, danonoćno, u isti objekat i po više puta dnevno.

 

B. Vršioci raznih usluga – firme: prevoz putnika i robe, turistička delatnost, veleprodaje hrane i pića kao i sve druge delatnosti, svake nedelje po nekoliko branši.

Cilj ovakvog načina kontrole je da svi privrednici shvate, posebno utajivači, da više neće moći tako da rade, da je država izuzetno ozbiljna i da će sankcionisati svako obavljanje delatnosti van legalnih tokova. Sve kontrole do 30.06. imaće preventivni karakter, privrednici će biti samo upozoravani na propuste i neće biti primene represivnih mera.

Za vreme primene I FAZE Ministarstvo finansija treba da pripremi čitav set poreskih mera koje će imati za cilj snižavanje mnogih poreskih stopa.

Drugi mnogo važan zadatak je da država pripremi strategiju kojom će se boriti protiv izuzetno izrazene korupcije koja vlada u inspekcijskim organima. Na žalost, razni inspektori i drugi državni službenici, čiji osnovni zadatak je da čuvaju državu i njene interese, napravili su svoju državu – PARADRŽAVU – koja im omogućava samo zadovoljenje ličnih nezajažljivih potreba . U borbi protiv korupcije jednako zlo čine korumpirani državni službenici (jedna strana) kao svi oni koji ih korumpiraju (druga strana). Na žalost, najčešće mito daju upravo privrednici iz sive zone.
Zaključak koji se nameće je: suzbijanjem sive ekonomije, prevođenjem privrednika u legalne tokove, gubi se strah od raznih inspekcijskih organa, prestaje OBAVEZA korumpiranja što će uz dodatnu represivnu politiku prema “zatečenim” značajno smanjiti ovo zlo na minimum.

 

DRAGAN RADOVIĆ

 

Nastavak sledi …

 

Gostovanje ekonomiste Dragana Radovića odličnog poznavaoca poreske politike  u emisiji Gnev Srbije na radiju Snaga naroda počinje od trideset devetog (39:50) minuta

Tema emisije siva ekonomija, cena struje ...


# prevoz budžet Snaga naroda siva ekonomija Dragan Radović
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima