Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Opštini Aleksinac uručena Plaketa o Evropskoj povelji za rodnu ravnopravnost

rss

08.12.2015.

Juče je u hotelu Metropol u Beogradu održan skup “Rodna ravnopravnost na lokalnom nivou“, na kome su predsednicima 34 opštine uručene plakete o Evropskoj povelji za rodnu ravnopravnost u Srbiji.

Opštini Aleksinac uručena Plaketa o Evropskoj povelji za rodnu ravnopravnost

Tom prilikom, prisutnima se obratila potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Zorana Mihajlović. Ona je istakla da je Srbija napravila veliki napredak u zakonodavnom i strateškom okviru u oblasti ravnopravnosti polova, ali da podatak da je zaposleno 35 odsto žena, dok je kod muškaraca taj procenat 50, govori da su žene i dalje u neravnopravnom položaju.

Mihajlović je podsetila da su 34 žene ove godine ubijene u porodičnom nasilju i najavila da će Koordinaciono telo, na čijem je čelu, proglasiti 2016. za godinu borbe protiv nasilja nad ženama.

U Srbiji će od naredne godine prvi put postojati rodno budžetiranje - budžet za 2016. godinu biće rodno senzitivan, rekla je ona i dodala da je pokrenuto i usklađivanje krivičnog i porodičnog zakona.

Skup je organizovan u okviru projekta Evropski progres, u cilju održivog razvoja jugoistoka i jugozapada Srbije, a 34 opštine potpisale su Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti.

U ime predsednika opštine Aleksinac, Plaketu je primila predsednica Komisije za rodnu ravnopravnost opštine Aleksinac, Danijela Pavlović.


# Zorana Mihajlović rodna ravnopravnost Danijela Pavlović
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima