Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Od danas za saobraćaj potpuno otvorena deonica auto-puta od Ražnja do Aleksinca

rss

17.05.2023. Sinohydro corporation limited

Deonica auto-puta A1, od petlje Ražanj do petje Aleksinac, gde je u dužini od 23.711km urađeno pojačano održavanje leve kolovozne trake, otvorena je za saobraćaj. Radove na rehabilitaciji puta izvela je kompanija Sinohydro Corporation Limited, članica PowerChina grupacije.

Od danas za saobraćaj potpuno otvorena deonica auto-puta od Ražnja do Aleksinca

Ugovor o rekonstrukciji je potpisan 4. oktobra 2021. godine, između Sinohidro Corporation Limited i Puteva Srbije prema kom je rok za završetak radova 31. maj 2023. Radovi su završeni dve nedelje pre predviđenog roka.

Svečanom otvaranju deonice auto-puta prisustvovali su predstavnici Puteva Srbije, kompanije Sinohydro, PowerChina, Građevinskog instituta CPL, kao i državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture g. Mihajlo Mišić koji je istakao značaj ovog projekta i dodao da je ovo vreme kada čitavo društvo na čelu sa Vladom Srbije aktivno učestvuje na modernizaciji transportnih koridora u Srbiji.

„Ovaj projekat je od izuzetnog značaja za ovu deonicu auto-puta, Koridora 10 koji je najopterećeniji deo između Niša i Beograda od svih auto-puteva u Srbiji. Pored toga, značajan je jer definiše međunarodnu i Evropsku orijentaciju Srbije. Glavni finansijer ovog projekta je Evropska banka za obnovu i razvoj, a vrednost radova je 16, 20 miliona evra. Posebno bih se zahvalio svim učesnicima u ovom projektu i na tome što su svi radovi završeni u roku.“ – izjavio je Mihajlo Mišić.

Predstavnik kompanije PoverChina g. Yang Bo je istakao da deonica auto-puta koja je danas otvorena nije samo put, već i deo šire inicijative „Pojas i put“ koja ima za cilj unapređenje povezanosti i trgovine preko kontinenata. 

„Taj strateški plan razvoja proteže se od Istoka do Zapada i mi smo počastvovani što doprinosimo njegovoj realizaciji, podstičući ekonomski rast i regionalnu integraciju. Ovaj projekat takođe svedoči o našoj posvećenosti visokokvalitetnoj izgradnji i poštovanju međunarodnih standarda. Osigurali smo da rehabilitovani auto-put zadovoljava rigorozne evropske standarde, sa akcentom na bezbednost i pouzdanost. Mogućnost da doprinesemo razvoju infrastrukture u Srbiji je veliki korak za nas i izuzetno smo ponosni što smo uspešno završili ovaj projekat“ – rekao je  Yng Bo.

Postavljajući visoke standarde kvaliteta i uspešno ispunjavajući sve zahteve i rokove projekta, kompanija Sinohidro je od početne tačke projekta - petlje Ražanj do krajnje - petlje Aleksinac obavila: radove na podlozi i kolovozu, drenažne radove, održavanje i ojačanje mostova, radove na sanaciji propusta, radove na potpornim zidovima, zamenu objekata bezbednosti saobraćaja i saobraćajnih znakova. 

„Radove na rehabilitaciji ovog auto-puta započeli smo u oktobru 2021. godine. Položili smo više od 70.000 tona asfalta, instalirali 59 km zaštitne ograde, zamenili žičanu ogradu sa obe strane autoputa i popravili 10 mostova, 52 propusta i 8 potpornih zidova. Naš rad odvijao se u vreme pandemije Covid-19 i rata između Rusije i Ukrajine. Ovi događaji nisu samo uticali na naše radove, već su imali i veliki finansijski uticaj na našu kompaniju. Zato smo posebno ponosni što smo uspeli da uspešno završimo ovaj projekat.“ – istakao je Liu Menglu, rukovodilac projekta.

Do kraja ugovorenog roka, 31. maja, radiće se na sitnim popravkama na deonici koje neće uticati na protok saobraćaja.

Autor fotografija: Goran Srdanov.


# auto-put Sanacija
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima