Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Obeležena 206. godišnjica Deligradske bitke

rss

04.09.2012.

U Spomen crkvi u Deligradu kod Aleksinca obeležena 206. godišnjica bitke u kojoj su srpske snage potukle tursku vojsku u Prvom srpskom ustanku.

Polaganjem venaca i odavanjem državnih i vojnih počasti u Spomen crkvi u Deligradu kod Aleksinca, danas je obeležena 206. godišnjica bitke u kojoj su srpske snage potukle tursku vojsku u Prvom srspkom ustanku.

Obeležena 206. godišnjica Deligradske bitke
Organizator obeležavanja godišnjice je Vlada Republike Srbije, a državnu delegaciju predvodio je državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Negovan Stanković.

Na mestu gde se nalazio glavni šanac srpskih snaga podignut je Spomen-hram Svetog arhanđela Mihaila i Gavrila u spomen ratnicima palim u svim oslobodilačkim ratovima Srbije do 1918.

Bitka kod Deligrada ostaće upamćena kao primer taktički uspešno vođene borbe srpske vojske protiv brojčano nadmoćnijeg neprijatelja.

Za vreme turske ofanzive protiv ustanika 1806. rumelijski valija Ibrahim-paša sa oko 50.000 pešaka, mnogobrojnom konjicom i 14 topova i
kumbara nastupao je krajem juna od Niša ka Deligradu.

Borbe su vođene tokom celog leta, a prednja odeljenja turske vojske izbila su pred Deligrad 16. jula.

Ibrahim-paša je nekoliko nedelja svakodnevno pešadijom napadao srpska utvrđenja na Deligradu, pokušavajući da ih olakša obilaskom konjice i podilaženjem pomoću podzemnih hodnika, ali bez uspeha.

Krajem jula, srpski ustanici vojvode Petra Dobrnjca, kojima je u pomoć pritekao i Mladen Milovanović sa Topljaka, ispadom u tursku pozadinu, potukli su i pomoćne snage Šašit-paše.

Turci su se u neredu i uz velike gubitke u ljudstvu i ratnoj opremi, morali povući ka Nišu.

Sredinom avgusta Ibrahim-paša dobio je pojačanja i sa 60.000 vojnika i ponovo preduzeo nastupanje ka Deligradu.

Međutim, vožd Karađorđe je posle boja na Mišaru (13. avgusta), sa delom svojih snaga stigao u Deligrad, pojačao srpske snage na 10.000 ustanika i preuzeo komandu.

Boj za Deligrad počeo je 3. septembra 1806. godine u zoru jakim frontalnim napadom Turaka. U žestokim borbama, koje su trajale ceo dan, Turci su samo uspeli da se približe utvrđenjima.

Istog dana pred noć, Stanoje Glavaš sa odredom od 2.500 pušaka i 500 konjanika, uspeo je da preko Kruševca i Jastrepca zauzme Prokuplje i time ugrozi Niš.

Kada je u toku borbi Ibrahim-paša za to saznao, prekinuo je dalje napade na Deligrad i povukao se preko Aleksinca ka Nišu.

Tako su Srbi, iako brojno mnogo slabiji, odbranili Deligrad. Posle ovog neuspeha, na zahtev Turaka potpisano je, 14. septembra u Lomu, šestonedeljno primirje.

Deligrad nikada nije pao, već su hrabri Rudničani i Gružani, nakon pada Beograda 5. oktobra napustili utvrđenja i probivši se kroz tursku opsadu razišli svojim kućama.

Zato je, prvobitno nazvana Delišanac ili Delilogor, srpska tvrđava nazvana tursko-srpskim imenom Deligrad ili Junački grad.

Na mestu gde se nalazio glavni šanac srpskih snaga na Deligradu je, prema projektu uglednog beogradskog arhitekte Momira Korunovića, podignut hram Svetog arhanđela Mihaila u spomen ratnicima palim u svim oslobodilačkim ratovima Srbije do 1918. Izgradnja Spomen-crkve sa kosturnicom počela je 1930. i završena tri godine kasnije, a hram je obnovljen od 2004. do 2006. godine.

Komentara: 0


# Vlada Republike Srbije Prokuplje Deligrad
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima