Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Obeležena 141. godišnjica od pogibije Nikolaja Nikolajevića Rajevskog u Gornjem Adrovcu

rss

03.09.2017. Tekst i foto: Boža Nesvrćanin

Građani Aleksinca i okoline odali su počast ruskom dobrovoljcu i junaku, Pukovniku Rajevskom.

Obeležena 141. godišnjica od pogibije Nikolaja Nikolajevića Rajevskog u Gornjem Adrovcu

I ove godine predstavnici opštine Aleksinac, Vojske Srbije, OTIS- a Aleksinac, Kola srpskih sestara iz Niša, đaci škola iz okoline i Aleksinacke gimnazije, društvenih organizacija, udruženja srpsko-ruskog prijateljstva, građani opštine Aleksinac i okolnih opština i gradova okupili su se u Gornjem Adrovcu, u crkvi Svete Trojice, da crkvenim pomenom i programom obeleže 141. godinu od pogibije Nikolaja Nikolajevića Rajevskog, ruskog pukovnika i dobrovoljca, junaka iz najprevođenijeg romana "Ana Karenjina" Lava Tolstoja, posle Biblije.

Sunčan i lep dan u dvorištu stogodišnjih lipa ove Crkve posvećene jednom čoveku, dočekao je i ovog puta sve pridošle koji su prisustvovali liturgiji u Crkvi, pomenu i odavanju počasti ovom div-junaku, koji je dao svoj život za slobodu Srba od turskog ropstva 20.8.1876. godine, po starom kalendaru.

Posle liturgije i pomena koje je služilo deo sveštenstva aleksinačkog Namesništva, a uz sasluženje crkvenog hora dece iz žitkovačke crkve, vence na mestu pogibije pukovnika Nikolaja Rajevskog, koga je srpski narod prihvatio kao svog, ispisavši na spomeniku njegovo ime kao Nikola Rajevski, položili su predstavnici opštine Aleksinac, Vojske Srbije, Kola srpskih sestara Niš, predstavnici Stranke Rusa Srbije - Opštinski odbor Aleksinac, u čijoj delegaciji je bio akademik i pukovnik, ekspert za ekolosku bezbednost, profesor Rade dr Biočanin, udruženja srpsko-ruskog prijateljstva iz Kruševca, Prokuplja i Aleksinca, predstavnici Unija boraca Niš i Aleksinac, rezervne starešine Aleksinca, Pokreta socijalista Aleksinac i PUPS-a Aleksinac.

Potom su dečji hor i učenici Aleksinačke gimnazije, kao i Slađana Božić, obučena u rusku crvenu haljinu, kreaciju udruženja žena pri OTIS-u Aleksinac, izveli kulturni program o stradanju pukovnika Rajevskog.

Ova godina se razlikuje od ranijih po tome što je levo od Crkve postavljen ogroman crni krst - crni mermerni spomenik, sa natpisima na srpskom i ruskom jeziku, posvećen stradanju hiljadu ruskih dobrovoljca - Kozaka u ratu 1876. i 1877. godine, koji počivaju u zajedničkoj grobnici u manastiru Sveti Nestor u Vitkovcu.

Posluženje nakon pomena pripremile su žene iz Kola srpskih sestara Niš i opština Aleksinac.


# Ana Karenjina opština Gornji Adrovac Nikolaj Rajevski
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima