Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Obeležen Dan sećanja na izginule borce Ozrenskog partizanskog odreda

rss

04.02.2015. Opština Aleksinac, Radio Aleksinac

Dan sećanja na izginule borce Ozrenskog partizanskog odreda obeležen je danas kod spomen-kosturnice ispred OŠ „Ljupče Nikolić“ u Aleksincu.

Obeležen Dan sećanja na izginule borce Ozrenskog partizanskog odreda

Vence na spomen-kosturnicu položili su potomci palih boraca, predstavnici opštine Aleksinac, Unije boraca, Udruženja penzionera i Partije ujedinjenih penzionera Srbije.

Nakon toga, 72. godišnjica od smrti Odreda čiji su članovi, između ostalih, bili i Drakče Milovanović i Momčilo Popović, obeležena je i nedaleko od samog mesta njihove pogibije u Subotincu. Za tu priliku, prigodan program pripremile su i izvele učenice OŠ „Sveti Sava“ iz Subotinca - Katarina Milojković, Anastasija Petrović i Sara Ristić.

Istorija beleži da su 3. februara 1943. godine grupu pripadnika Ozrensko-partizanskog narodno-oslobodilačkog odreda, koja je utočište pronašla kod partizanskih saradnika u Subotincu, pronašli pripadnici srpske državne bezbednosti i streljali ih. Među 10 stradalih partizana bili su i istaknuti članovi partije iz ovih krajeva, Momčilo Popović Ozren, šumarski inženjer iz Aleksinca, sekretar sreskog komiteta KPJ za banjski, aleksinački i moravski srez i Miodrag Milovanović Fića, advokatski pripravnik iz Bobovišta, raniji komesar Ozrensko-partizanskog odreda.

Smrt su ovom prilikom uspela da izbegnu samo dva člana ove organizacije, i to Petar Božanić Duško, rudarski radnik sa Aleksinačkog Rudnika i Dragoljub Petrović Timošenko, zemljoradnik iz Deligrada.


# Deligrad Sveti Sava Ozrenski odred dan sećanja borci partizani Sara Ristić Miodrag Milovanović Drakče Milovanović
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima