Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Novi slučajevi žutice

rss

28.10.2012. RTS

Ni posle tri meseca od pojave prvog slučaja žutice u Mozgovu kod Aleksinca, ne zna se pravi uzrok jedne od najvećih epidemija u tom kraju. Broj obolelih i dalje raste, a do sada je evidentirano 89 pacijenata. Sumnja se da ih je mnogo više, jer period inkubacije zaraženih hepatitisom A može da traje i do 50 dana.

Novi slučajevi žutice

Broj obolelih od žutice u selu Mozgovo kod Aleksinca i dalje raste. Ni posle tri meseca od pojave prvog slučaja žutice ne zna se pravi uzrok, kao ni tačan broj obolelih.

Na ulicama Mozgova prođe samo poneki prolaznik iz kraja. Ko ne mora i ne navraća u selo, jer za zdravlje obolelih, prijatelji i rođaci iz okoline pitaju telefonom, a komššije, uglavnom preko ograde.

"Ne smeš sa čovekom ni da staneš da porazgovaraš, da se rukuješ, jer sve te strah da će da dobiješ žuticu od nekoga", kaže Ljuba Mladenović iz Mozgova.

Radomir Dolić(62), prvi je u selu početkom leta dobio žuticu.

Zbog male izdašnosti izvora, vode u vodovodu starom skoro pola veka nema, pa se koriste seoski bunari i cisterne. Deca u školi dobijaju flaširanu vodu.

Doktorka Jelena Obrenović iz Institut za javno zdravlje Srbije kaže da je najbolji način prevencije redovno prati ruke i povrće.

U seoskoj prodavnici, gde se meštani Mozgova najčeće sreću najtraženiji su voda, vlažne maramice i sredtsva za dezinfekciju.

"Dolazim u kontakt i sa onima koji su na kućnom lečenju i sa onima koji su došli iz bolnice, ali se ne plašim", kaže Seka Živčićević, prodavac.

Straha međutim ima među kupcima na pijaci u Aleksincu, jer drva i poljorivredne proizvode iz Mozgova, niko ne kupuje.

Kako se zarazna žutica ne bi širila, na preproruku Institita za javno zdravlja Srbije zabranjeno je održavanje poslednjeg vašara u ovoj godini u Aleksincu. Od 89 obolelih najviše je muškaraca, a šesnaestoro obolele dece je, uglavnom, školskog uzrasta.


Komentara: 1


# Mozgovo Institut za javno zdravlje
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    biljana 29.10.2012.
    pa muskarci su i glavni prenosioci zutice jer i ne peru ruke...deponije i prljavstina na sve strane...voda nema godinama unazad po 2 h dnevno pa nije ni cudo da je epidemija


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}