Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Nezaposlenost - najveći problem Aleksinca

rss

09.09.2010. aleksinacnews

Na evidenciji Službe za zapošljavanje u Aleksincu, zaključno sa 31.avgustom 2010., u Opštini je registrovano 7.563 nezaposlenih lica.

Nezaposlenost - najveći problem Aleksinca

U odnosu na podatak s kraja prošle godine, kada je evidentirano 7.608 nezaposlenih, stopa nezaposlenosti u Aleksincu je neznatno umanjena, ali je i dalje među najvećima u Srbiji.

Od početka prošle godine, posredstvom aleksinačkog tržišta rada, zaposleno je 324 ljudi sa evidencije, i to najviše u firmi Gramer.

Prema našim saznanjima, Gramer će tokom septembra uposliti oko 200 novih radnika. Međutim, po analizi ekonomske situacije u Aleksincu, uskoro neće doći do ozbiljnijeg talasa zapošljavanja, jer gotovo svi ozbiljniji privredni subjekti u Opštini beleže stagnaciju u poslovanju, a novih investitora nema na vidiku.

Slaba mogućnost zaposlenja i očajna privredna klima, doveli su do ogromne migracije mladih u poslednjih nekoliko godina, te se sve više njih odlučuje da posao potraži u Beogradu, Vojvodini ili inostranstvu. Mladi, koji ostaju u opštini Aleksinac, zbog loše materijalne situacije, sve ređe se odlučuju da osnuju porodicu, što za posledicu ima pad nataliteta. Sve posledice migracije i pada nataliteta, koje su i sada uočljive, sigurno će biti potvrđene i statistički prilikom narednog popisa stanovništva, koji se očekuje u aprilu 2011. godine, kada će verovatno zvanični broj stanovnika opštine Aleksinac 57.749, utvrđen popisom 2002. godine, pasti na cifru oko 50.000.


# nezaposlenost zapošljavanje Gramer NSZ (tržište rada)
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima