Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Nevreme i posledice - informacije iz sata u sat 25.06.

rss

25.06.2011. Izvor: Aleksinačke novosti, Aleksinac.Net

Aleksinac i okolinu je u petak, 24. juna, oko 21:30č pogodilo strašno nevreme. Jak vetar i kiša lomili su stabla, krovove i stakla. U celoj opštini nema struje. nezvanično ima i povređenih. Sve službe su na terenu. vatrogasci, policija... pričinjena je znatna materijalna šteta. Neke deonice puta na teritoriji opštine su prekrivene drvećem. Saobraćaj je otežan.

Nevreme i posledice - informacije iz sata u sat 25.06.

Fejsbuk strana Aleksinac.Net-a

Fejsbuk strana aleksinačkih novosti

Aleksinčani totalno informativno odsečeni od sveta. ne radi nijedan medij, nema cisterni sa pijaćom vodom, nema pravih informacija o šteti. Trenutno zaseda krizni štab.


Foto: Mića Dimitrijević

Po rečima direktora vodovoda očekuje se da uredno vodosnadbevanje otpočne u toku noći. Informacije o snadbevanju neproverene. po nekim čekaćemo snadbevanje strujom do utorka. Prema rečima dežurnih ekipa aleksinačkog EPS-a, još uvek se sa sigurnošću ne može se reći kada će normalizovati snadbevanje strujom u aleksinačkoj opštini. Jak vetar je sinoć počupao više kablova, oštetio nekoliko trafo stanica i napravio veliku štetu na dalekovodima.

Najoptimistinije prognoze govore da će Aleksinčani struju dobiti sutra, a one najpesimističnije da će kvarovi biti otklanjani narednih dva-tri dana.

Informacija iz aleksinačkog EPS-a: uredno snadbevanje strujom može se očekivati tek za par dana. oštećeni su dalekovodi prema Kruševcu i Nišu. Eps će sutra pokušati da obezbedi dovod struje iz Sokobanje, da bi se ona puštala ka potrošačima na po par sati dnevno, ali da li će ta namera uspeti ostaje da se vidi.

U Aleksincu struju trenutno ima samo bolnica i deo Banjskog druma, jer je to linija koja snadbeva pumpe za vodu. U toku dana struju je dobio i deo grada oko ulice Dušana Trivunca. Trenutno veći deo grada ima struju.

Po rečima direktora vodovoda, Mlađe Tomića, Aleksinac dobiti vodu u toku noći, ako se ne dogode nepredviđene situacije - uspostavljanje vodosnabdevanja je u toku.

 

 

Redakcija Aleksinačkih novosti je upravo dobila informaciju da je proglašeno vanredno stanje u opštini Aleksinac. Rukovodstvo opštine je nezadovoljno izveštavanjem srpskih medija o stanju u Aleksincu i smatra da su druge opštine i stanje u njima bolje propraćeni...

 Predsednik opštine Ivan Dimić je na sednici Štaba za vanredne situacije opštine Aleksinac, održanoj 25. juna 2011. godine u 10 časova, doneo odluku o PROGLAŠENjU VANREDNE SITUACIJE NA TERITORIJI OPŠTINE ALEKSINAC, usled elementarne nepogode izazvane olujnim vetrom praćenim gradom.

Na sednici Štaba za vanredne situacije konstatovano je da je četvrtina opštine Aleksinac, tačnije oko 5.000 ha zemljišta pogođeno jakom kišom i gradom iz pravca Peščanice, Gredetina, preko Trnjana, D. Adrovca, Prćilovice, Žitkovca, Aleksinca, Glogovice i Bujmira. Elemantarnom nepogodom je prouzrokovana nezapamćena havarija na visokonaponskoj mreži, usled čega je čitava opština Aleksinac ostala bez struje i vode.

Kako je u popodnevnim satima uz velike napore došlo do priključenja postrojenja Bresje na električnu mrežu, prva količina vode za piće očekuje se oko 21 č.

Strujom će restriktivno biti snabdeveni objekti prvog prioriteta: Zdravstveni centar i Fabrika za preradu vode Bresje. U zavisnosti od mogućnosti snabdevaće se objekti bitni za funkcionisanje opštine: Opštinska uprava, Sud, Policijska stanica, kao i potrošači koji su nužno vezani za istu mrežu.

Normalizacija u snabdevanju električnom energijom, prema procenama stručnih lica, očekuje se u periodu od 3 do 5 dana.


foto: RTS

Po rečima Dr Zorana Minića iz aleksinačke hitne pomoći, sinoć je lakše povređeno dvoje ljudi. Nekoliko tragedija je izbegnuto za dlaku. Limeni krov sa "pedagoške akademije" se otkačio, leteo 30 metara i pao na kuću u Paliluli. Po rečima vlasnika kuće, njegovo dete je izbeglo krov za samo par sekundi.

Po rečima vlasnika pekare "Zora", oni će sutra na tržište izbaciti planiranu količinu hleba, iako rade na agregat. Inače, ovu pekaru, koja je najveći proizvođač hleba u opštini, nije kontaktirao niko iz opštinske uprave ili Kriznog štaba. Ukoliko ne dobiju struju do sutra uveče, proizvodnja će verovatno stati.

Prema informacijama koje su Aleksinačke novosti dobile od ekipe aleksinačkog EPS-a, u naredna tri-četiri dana, trajaće povremeno uključenje struje na par sati, po grupama. Grad i opština su podeljeni u 5 grupa. dinamiku snadbevanja određuje niški EPS, zavisno od opterećenja.

Trenutno su u toku radovi na dalekovodu prema Kruševcu i otklanjanju štete na teritoriji cele opštine. Stanje bi trebalo da se normalizuje za par dana. Aleksinac trenutno dobija struju iz Niša preko slabog dalekovoda nešto malo iz Sokobanje. Bolnica, Bresje i rezervoar za vodu imaće struju neprekidno.

Nastavak 26.06.


# predsednik opštine Ivan Dimić opština nevreme saobraćaj Bresje Aleksinac.Net Gredetin Mića Dimitrijević Dušana Trivunca vanredno stanje policijska stanica opštinska uprava
@aleksinacnet @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima