Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Saniranje posledica nevremena - 27.06.2011.

rss

25.06.2011. Izvor: Aleksinačke novosti, Aleksinac.Net

- Pojačane ekipe EPS-a na terenu pokušavaju da u naredna dva dana povežu vod iz Kruševca
- Najavljeni dolasci ministara u Aleksinac
- Nastavljaju se protesti nezadovoljnih građana blokadom puteva.

Saniranje posledica nevremena - 27.06.2011.

Fejsbuk strana Aleksinac.Net-a

Fejsbuk strana aleksinačkih novosti


Od jutros mnogi građani opštine Aleksinac dolaze u zgradu SO da prijave štetu nastalu u nevremenu. Dolazak ministara policije i energetike očekuje se oko podneva.

Kako saznaju Aleksinačke novosti, ekipe EPS-a iz Beograda ubrzano rade na otklanjanju kvara na dalekovodu kojim se doprema struja do Aleksinca iz Kruševca. Najoptimističnija prognoza je da će sutra biti uspostavljeno redovno snabdevanje građana strujom.

Jutros u 10č je održana sednica kriznog štaba. Konstatovana je šteta od preko 5 miliona evra. Kako je rečeno na sednici, EPS je osposobio srednjenaponsku mrežu, Žitkovac i Trnjane su dobili struju slabog napona. Za 12 sati je zakazana nova sednica na kojoj bi trebalo da prisustvuju ministar Dačić i njegov pomoćnik za vanredne situacije, Predrag Marić.

Most na ulazu u Žitkovac je opet pod blokadom, a građani kažu da su prevareni, jer im je obećano da će se predsednik opštine sastati sa njima jutros u 9č.

Negde oko 2 popodne u Aleksinac je helikopterom sleteo ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić. Pre njega stigao je ministar energetike Petar Škundrić. U toku su razgovori u zgradi SO Aleksinac.

Nakon sastanka sa rukodstvom SO Aleksinac ministar Dačić i njegovi saradnici izjavili da će Aleksinac od sutra imati uredno snadbevanje el. energijom. Po rečima odgovornih iz EPS-a, nakon otklanjanja kvara na dalekovodu, predstoje radovi na niskonaponskoj mreži, tako da će biti parcijalnih kraćih isključenja. Ministar Dačić je helikopterom odleteo sa aleksinačkog stadiona.

Žitkovac je odblokiran u 15.30č.

On je rekao novinarima da je o ovom problemu razgovarao i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem „i da će narednih dana biti objavljen predlog pomoći ugruženim područjima u Srbiji”.

Dačić, koji je komandant Republičkog štaba za vanredne situacije je posle razgovarao sa predstavnicima lokalnih vlasti aleksinačke opštine rekao da je prioritet da meštani što pre dobiju struju.

On je naveo da su predstavnici EPS-a i „Elektro mreže” obećali da će stanovništvo Aleksinca sutra dobiti struju i da će biti sanirani visokonaponski vodovi koji su oštećeni u nevremenu u petak uveče.

Dačić je kazao da će potom biti otklonjeni eventualni kvarovi na niskonaponskoj mreži i da je sledeći zadatak zdravstvena zaštita stanovništva, „jer zbog struje koje nema od petka uveče treba biti obazriv sa hranom iz zamrzivača”.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova je naveo da će Vlada Srbije sigurno pomoći ugroženim područjima i ponovio da se procenjuje da je nevreme u Srbiji nanelo ukupnu štetu od 30 do 40 miliona evra.

Dačih je rekao da će predmet posebne analize biti funkcionisanje protivgradne zaštite koja je od skoro u nadležnosti MUP-a i da će posebna pažnja biti posvećena tome kako funkcioniše i koliko je efikasan sistem.

Predstavnici „Elektro mreže” koji od subote rade na sanaciji visokonaponskih vodova iz pravca Niša i Kruševca saopštili su da će stabilno snabdevanje strujom biti uspostavljeno tokom sutrašnjeg dana.

„Sutra će biti završena prva faza privremene sanacije od Niša do Aleksinca, a zatim će se raditi i na sanaciji na pravcu ka Kruševcu”, rekao je predstavnik tog preduzeća Nebojša Petrović.

Direktor niškog privrednog društva „Jugoistok” Dragoslav Zdravković je rekao da su njihove ekipe spremne da odmah intervenišu na niskonaponskoj mreži u slučaju eventualnih kvarova kako bi 55.000 žitelja aleksinačke opštine dobilo struju.

Razlog havarije na visokonaponskokim vodovima, kako su objasnili nadležni, je starost stubova, „ali će morati da se radi i na uvažavanjima najava stručnjaka u vezi klimatskih promena koje predviđaju i jače vetrove u budućnosti”.

Savetnik premijera za energetiku Petar Škundrić je rekao da je EPS planom sanacije i dogradnje elektroprenosnog sistema predvideo ulaganja od 400 miliona evra u narednih pet godina u sanaciju i izgradnju elektroprenosnih sistema.

Iz aleksinačkog EPS-a poručuju da je grad podeljen u dve grupe. Trenutno će struja biti isključivanja na po 4 sata.

Ekipe EPS-a su uspele da povrate oštećene vodove i očekuje se normalizacija snabdevanja električnom energijom.



# predsednik opštine Aleksinac Žitkovac Ivica Dačić Predrag Marić Aleksinac.Net Trnjane SO Aleksinac Nebojša Petrović
@aleksinacnet @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima