Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Sanacija mosta i kolovoza na reci Turiji u Tešici

rss

10.10.2015. Tekst i foto: Tomislav Brzaković

Sanaciju finansira SO Aleksinac, preko Direkcije za urbanizam i izgradnju.
Pored proširenja kolovoza za 60 santimetara, levo i desno imaće i pešačke staze široke jedan metar.

Sanacija mosta i kolovoza na reci Turiji u Tešici

Na reci Turiji u Tešici, u aleksinačkoj opštini, počela je sanacija mosta i kolovoza, koji povezuje sva naselja na levoj obali Južne Morave, od Niša do Kruševca i dalje.

Kolovoz mosta biće proširen za 60 santimetara,što će omogućiti da se manja vozila (traktori i automobili mimoilaze, osim autobusa i kamiona) što do sada nije bio slučaj. Uradiće se i pešačke staze levo i desno,široke po jedan metar. Kao i asfaltiranje prilaza mostu sa obe strane u dužini od 100 metara.                                      

Vrednost ove investicije iznosi 7,8 starih miliona dinara. Sredstva je, iz svog budžeta, obezbedila SO Aleksinac, preko svoje Direkcije za urbanizam i izgradnju.

Radovi su na uredno raspisanom Tenderu, povereni firmi AKSEL iz Donje Vrežine i ABM „Putogradnja“ DOO iz Mramora.

Rok završetka svih radova je 45 dana od zaključivanje Ugovora.

Inače, na reci Turiji oko 50 metara nizvodno od sadašnjeg mosta, postojao je most od tesanog kamena, širok 6 metara sa kamenom ogradom sa strane visoke 80 santimetara i visok oko 10 metara u dužini od 30 metara. Most je prema predanju, a i kazivanju nekih starih Tešičana koja su se prenosila s kolena na koleno, izgrađen za vreme Turaka a možda i ranije. Preko njega su mnoge vojske i trgovački karavani prolazili. Ni zub vremena mu nije mogao da naudi sve do 28.8.1927. godine, na Veliku Gospojinu, kada se „otvorilo nebo“ i sručila kiša nezapamćenih razmera. Hirovita Turija u talasima visokim preko 10 metara, potkopala je levi stub i most se srušio.

Da bi se obezbedio nesmetan prolaz sa jedne na drugu obalu reke Turije, izgrađen je drveni most. Meštani su dovozili građu iz vukanjskog atara, a tešička Opština je platila majstore.

Početkom 60-ih godina prošlog veka,na mestu drvenog mosta, pedesetak metara uzvodno od nekadašnjeg kamenog, izgrađen je betonski most. Zbog velike frenkvencije saobraćaja i opterećenja mosta kamionima nosivosti i do 30 tona, most je runiiran što je zahtevalo hitnu sanaciju, koja je upravo u toku.

Daleko svrsishodnije bi bilo da je napravljen novi most. Međutim tih para nema aleksinačka Opština, jer bi investicija bila pozamašna. Ono što se moglo u ovom trenutku, to je urađeno.

Ipak, u skorijoj budućnosti u mesto sadašnjeg, mora biti izgrađen novi savremeni sa širokim kolovozom i pešačkim stazama.


# opština Tešica saobraćaj Turija automobil Tomislav Brzaković rekonstrukcija most SO Aleksinac
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima