Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Na budžetu SO 617 stalno zaposlenih

rss

19.12.2012. Izvor: TV Alt, Aleksinačke novosti

Broj stalno zaposlenih u preduzećima i ustanovama koje su direktni ili indirektni korisnici opštinskog budžeta trenutno je šest stotina i sedamnaest.

Ta cifra je uvećana u odnosu na početak 2012., ali i smanjena u odnosu na broj stalno zaposlenih sredinom tekuće godine.

Na budžetu SO 617 stalno zaposlenih

Gotovo svako zasedanje SO Aleksinac poslednjih desetak godina sadržalo je polemiku na temu zapošljavanja u javnim preduzećima i ustanovama.

Pogled odbornika na tu temu je uglavnom različit od situacije do situacije, tačnije od toga jesu li trenutno u vlasti ili opoziciji.

Uglavnom je opozicija prebacivala vladajućim garniturama da namiruju partijske i koalicione potrebe zapošljavanjem i plaćanjem opštinskim parama.

Naravno čim bi opozicija obezbedila većinu da preuzme vlast nastavila bi uglavnom sa praksom prethodnika.

Građani opštine Aleksinac uglavnom nisu imali priliku da javno saopšte svoje mišljanje o zapošljavanju u firmama koje koriste njihov novac za isplatu plata, ali velika većina rezonuje i ponaša se poput odbornika, tačnije promenljivo.

Preovladava mišljenje da je zapošljavanje uglavnom po partijskoj liniji i da sa tom praksom valja prekinuti, jer se preopterećuje i ugrožava budžet.

S druge strane, u vremenu kada je na snazi nezabeležena stopa nezaposlenosti u opštini Aleksinac od gotovo 50 posto, pripadnici armije od skoro 9.000 nezaposlenih shvataju da je politička aktivnost i pripadnost uglavnom jedini siguran put do radnog mesta, pa se u skladu s tim tako i ponašaju.

Nije lepo lepo ovo konstatovati i saopštiti javno, ali je tako. To je naša istina.

Svi se slažu i da valja stvarati takozvana „ekonomski zdrava“ radna mesta u privredi i da onda neće na zapošljavanje uticati politika več stručnost, ali takvih radnih mesta za sada nema ni izdaleka u dovoljnom broju, ne samo u Aleksincu, već u celoj Srbiji. Dotle većina pokušava da uhlebljenje potraži u budžetskim firmama, jer nijedan drugi posao trenutno nije sigurniji.

Kad je pitanju broj stalno zaposlenih u radnim organizacijama koje finansira budžet opštine Aleksinac, direktno ili indirektno, on je varirao od početka godine do danas i od početnih 590 1. januara došao na cifru od 617 krajem novembra 2012.

Najviše ih je bilo krajem jula, 620.

Po radnim organizacijama to izgleda ovako:

Opštinska uprava je početkom godine imala 142 radnika, u julu 145, a sada 144.

Komunalne usluge u januaru 91, u julu 92, koliko ima i sada.

Gradsko pozorište Teatar 91 i Zavičajni muzej sa po troje stalno zaposlenih i Vodovod u kome radi njih dvedeset i dvoje u toku cele godine nisu menjali broj stalno zaposlenih.

U Direkciji je u januaru radilo 18 stalno zaposlenih, u julu 21, a sada 20.

Kolektiv Preduzeća za puteve je narastao od 39 stalno zaposlenih na početku godine do 44 u julu, da bi kraj godine dočekao sa četrdeset i jednim radnikom radnikom.

U predškolskoj ustanovi „Lane“ u januaru je bilo 131 lice zaposleno na neodređeno vreme, u julu 140, a danas 145.

Organizacija za turizam i sport je početkom godine imala šestoro radnika, u julu devet, a danas desetoro.

Ustanova u Lipovcu zabeležila je pad broja stalno zaposlenih, jer ih je u januaru bilo 11, kao i julu, a danas osmoro.

U Centru za kulturu početkom godine radilo je 15 radnika, kao i u julu, a sada sedamnaestoro.

Biblioteka Vuk Karadžić u januaru je imala četrnaestoro zaposlenih, u julu 15, a krajem novembra 13.

Reč radnika je početkom godine imao dvadeset i petoro radnika zaposlenih na neodređeno vreme, u julu dvadeset i šestoro, a danas ponovo dvadeset i petoro.

Onih koji primaju platu iz budžeta opštine Aleksinac, a rade u Centru za socijalni rad u januaru je bilo je troje, u julu petoro, koliko ih je i danas.

Iz ovih podataka proizilazi da je broj stalno zaposlenih na račun budžeta uvećan u periodu od januara do avgusta za tridesetoro radnika, a nakon toga do kraja godine smanjen za troje.

Što u svakom slučaju predstavlja uvećanje na nivou godine od dvasedet i sedmoro radnika.

Naravno, valja pomenuti da u ove podatke nisu uračunati i direktori javnih preduzeća i ustanova, kao i radnici koji su angažovani na odreženo vreme, kojih je početkom godine bilo ukupno trideset i šestoro, u julu četrdeset i šestoro, a krajem novembra 2012. četrdeset i sedmoro.


# Aleksinac budžet nezaposlenost Komunalne usluge JP pozorište Reč radnika Teatar 91 vodovod Zavičajni muzej opštinska uprava SO Aleksinac Vuk Karadžić
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima