Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Međunarodni dan šuma u Aleksincu

rss

23.03.2015. Dejan Đorđević, dipl.inž. šumarstva

Povodom međunarodnog dana šuma, u subotu 21. 03. 2015 godine izvršeno je pošumljavanje 100 sadnica lipa

Međunarodni dan šuma u Aleksincu

Šume su najsloženiji kopneni ekosistemi. U njima pored drveća, živi mnogo drugih vrsta biljaka, životinja, gljiva i mikroorganizama. Složenost šuma se ogleda u međusobnoj povezanosti svih članova životne zajednice.

Osavremenjavanjem društva, industrijalizacijom i širenjem naselja, površina pod šumom se sve više i više smanjivala a šumska biocenoza degradirala. Neplanskim sečenjem šuma čovek je vekovima ugrožavao prirodu.

Sa namerom da ukaže na značaj šuma i njihov uticaj na opstanak čovečanstva, Generalna skupština Evropske poljoprivredne konfederacije donela je 1971. Godine, odluku da dan prolećne ravnodnevnice - 21. mart, proglasi Svetskim danom šuma. Srbija je potpisala rezolucije donete na četvrtoj ministarskoj konferenciji o zaštiti šuma Evrope u Beču (2003. godine) na kojoj su usvojeni Sveevropski kriterijumi i indikatori održivog gazdovanja šumama.

Saglasno potpisanim rezolucijama i u našoj Opštini J.P. "Srbijašume" je preko svojih organizacionih delova šumskog gazdinstva Niš i šumske uprave Aleksinac sprovelo obeležavnje međunarodnog dana šuma.

U subotu 21. 03. 2015 godine izvršeno je pošumljavanje 100 sadnica lipa na obroncima mzv "Drma". Pored zaposlenih šumarskih tehničara i šumarskih inženjera, ovu našu akciju podržale su OŠ Ljupče Nikolić i Aleksinačka gimnazija čiji su učenici sa svojim profesorima biologije, aktivno učestvovali u sadnji pomenutih sadnica.

Akciju je svojim prisustvom podržao i predsednik SO Aleksinac.

Obeležavanje svetskog dana šuma, u svojim mogućnostima, pomogli su "Ja probala" i pekara "Caja".

Svima se zahvaljujemo na pomoći i podršci, a ujedno i pozivamo sve poštovaoce prirode da u narednim godinama nastavimo sa pošumljavnjem i ozelenjavanjem naše Opštine.

 


# Ljupče Nikolić OŠ Aleksinačka gimnazija Srbijašume šume SO Aleksinac
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima