Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Kratak životni vek Aleksinčana

rss

17.10.2012.

Izuzimajući severnu pokrajinu, Aleksinčani najkraće žive u odnosu na ostatak republike.

Život u Srbiji u proseku najkraće traje u njenoj severnoj pokrajini, dok su najdugovečnija mesta Žitorađa, gde ljudski vek traje u proseku 77.6 i Petrovaradin sa 77.2 godine, pišu današnje Novosti.

Kratak životni vek Aleksinčana

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku o očekivanom trajanju života najmanje godina u proseku dožive stanovnici Vojvodine, pogotovo njenog južnog dela - Bele Crkve, Alibunara... Južnom Banatu uz rame su Bečej, Bačka Topola, Mali Iđoš..., dok stanovnici Novog Kneževca, Nove Crnje i Čoke u proseku dožive tek nešto preko 70 godina.

Od gradova iz centralne Srbije, njima društvo pravi Aleksinac i Crna Trava, gde je prosek godina ljudskog veka oko 71 godinu.

Na spisku gradova sa najdugovečnijim građanima je Nova Varoš, gde je projektovani životni vek oko 76 godina, a približno toliko dožive i žitelji Bajine Bašte, Blaca, Žagubice, Aleksandrovca i Dimitrovgrada. Njih slede Sjenica, Užice, Ivanjica, Arilje, gde čovek prosečno ubeleži više od 75 godina.

Podaci, koji se odnose na prošlu godinu, takođe pokazuju i životni vek u Srbiji prosečno traje 74.22 godine. Pritom, žene sa prosekom od 76.8 godina, žive duže, dok je očekivani vek muškaraca na nivou države 71,6 godina.

Na dužinu ljudskog veka, prema oceni stručnjaka, pored ostalog utiču kvalitet života, standard, nivo zdravstvene zaštite i čistoća životne sredine.



# Aleksinac
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima