Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Južna Morava ugrožava kuće i oranice

rss

06.03.2018. Beta

Vodostaj reke Južne Morave je iznad granice vanredne odbrane od poplava.

Južna Morava ugrožava kuće i oranice

Južna Morava kod Đunisa je iznad granice vanredne odbrane od poplava, a zbog njenog izlivanja u tom mestu obustavljen je saobraćaj na putu Kruševac – Aleksinac – Niš i ugroženo je 25 kuća u kojima je 27 ljudi, izjavio je načelnik Odeljenja za poslove odbrane i vanredne situacije kruševačke Gradske uprave Dušan Todorović.

On je agenciji Beta rekao da je nivo Južne Morave na mernoj stanici Mojsinje u 12 časova iznosio 516 centimetara, što je iznad granice vanredne odbrane od poplava.

"Saobraćaj je na državnom putu Kruševac – Aleksinac – Niš obustavljen sinoć, reka trenutno na tom mestu raste četiri centimetra po satu, tako da je saobraćaj i dalje u prekidu na toj deonici", rekao je Todorović.

Prema podacima nadležnih službi, na tom području poplavljeno je oko 100 hektara nebranjenog poljoprivrednog zemljišta, a voda je prodrla u većinu dvorišta domaćinstava koja se nalaze u nebranjenom području, većinu podruma, pomoćnih objekata i dve kuće, a za sada je ugroženo 25 kuća i 27 ljudi u Đunisu.

Todorović je kazao da je u Đunis juče dopremljeno 500 džakova sa peskom, da vatrogasna ekipa koju čine dva vatrogasca sa vozilom i kompletnom opremom za reagovanje, od sinoć dežura u tom selu, za slučaj da Južna Morava, usled narastajućeg vodostaja, ugrozi domaćinstva, kao i da su na terenu i komunalna policija, saobraćajna policija, hitna pomoć i ostale nadležne službe.

U pripravnosti je i 12 pripadnika specijalizovane jedinice Civilne zaštite za spasavanje na vodi i pod vodom Odeljenja za vanredne situacije Kruševac.

U opštini Ćićevac se Južna Morava izlila u atarima sela Trubarevo i Mojsinje na priobalnom delu, ali ne ugrožava domaćinstva.

Zapadna Morava je kod Kruševca u podne bila na koti 109 centimetara sa tendencijom rasta i daleko je od granice redovne odbrane od poplava, vodostaj na Rasini opada, a Ribarska reka se izlila u priobalnom delu u Kaoniku i ne ugrožava domaćinstva.

Beta


# Južna Morava saobraćaj poplava hitna pomoć saobraćajna policija
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima