Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Još nema odluke o zaduženju za rekonstrukciju vodovoda

rss

11.11.2011. Izvor: Radio Aleksinac, Aleksinačke novosti

Koalicioni partneri u opštinskoj vladi imaju različite stavove po pitanju uzimanja kredita Razvojne banke Nemačke.

Svi se slažu da je rekonstrukcija vodosistema "Bresje" neophodna, ali postoji bojazan da će kreditno zaduženje biti preveliki teret za budžet građana Aleksinca koji će ga narednih godina otplaćivati.

Još nema odluke o zaduženju za rekonstrukciju vodovoda

Čelnici stranaka na vlasti u Aleksincu pregovaraju ovih dana o rešenju ovog problema i za sada imaju oprečne stavove.

Dragan Jovanović, predsednik opštinskog odbora Srpske radikalne stranke u Aleksincu i jedan od pregovarača, kaže da je posle sastanka koalicionih partnera u četvrtak postignut preliminarni dogovor u vezi sa uslovima pod kojima je moguće uzeti kredit.

Ali konačan stav radikala po ovom pitanju biće poznat tek u ponedeljak kada je zakazana sednica opštinskog odbora ove stranke. Tada će pregovarački tim, koji su činili pored Dragana Jovanovića i Lidija Rakonjac i Milovan Radovanović, izneti sve nove detalje koji su dogovoreni.

- Ni mi, ni Socijalisti nismo hteli ni po koju cenu da prihvatimo prvu verziju ugovora jer je kamata bila prevelika. Uspeli smo značajno da smanjimo kamatu koja sada iznosi 3, 49 posto. Uspeli smo pregovorima da smanjimo i cenu vode za građane opštine Aleksinac. Po prvom ugovoru, cena vode 2015. godine bi bila 125 dinara, a po novom ugovoru je 68 dinara bez inflacije - kaže Jovanović.

Jovanović napominje da su radikali tražili da se subvenvcijama iz opštinskog budžeta socijalno ugroženom stanovništvu pomogne pri plaćanju vode.

I predsednik opštinskog odbora Socijalističke partije Srbije u Aleksincu Dragoslav Živadinović ima sličan stav o kreditnom zaduženju.

- Socijalisti Aleksinca nisu bili protiv rekonstrukcije vodosistema "Bresje", već smo tražili mogućnost za bolje uslove. Što se tiče zaduženja, tu treba da se opredelimo, jer po procenama koje imamo, samo za rekonstrukciju vodosistema Bovan potrebno je oko 2,5 miliona evra - kaže Živadinović.

On navodi i primere opština i gradova koji su, zato što su to regionalni vodosistemi, uspeli da dobiju i značajna sredstva iz republičkog budžeta. Socijalisti traže da se i te mogućnosti ispitaju kako sav teret plaćanja ne bi pao na građane Aleksinca iako vodu iz vodosistema "Bresje" koriste i građani Ražnja, Soko Banje i Paraćina po potrebi.

- S obzirom da je ovo regionalni vodosistem koji pokriva Aleksinac, Ražanj i Soko Banju, sa mogućnošću priključivanja Paraćina, mi smo tražili da se ispitaju sve mogućnosti kako bismo eventualno dobili određena sredstva iz republičkog budžeta. Na primer, Niš je za rekonstrukciju svog vodosistema dobio 60 posto vrednosti investicija. Istu sumu dobila je i opština Gadžin Han. Smatramo da i mi možemo da iskoristimo ove pogodnosti - navodi Živadinović.

On napominje i da je socijalistima nova kamata od 3,49 posto prihvatljiva jer će time i projektovana cena vode biti manja.

- Mi smo, takođe, tražili da radimo samo rekonstrukciju vodosistema s obzirom da smo na pragu izbora posle kojih je moguće da imamo paralelnu vlast republika - opština, što do sada nije bio slučaj. To, ipak, nismo uspeli da postignemo. Sadašnji dogovor je da zaduženje bude 3 miliona i 250 hiljada evra, a jedan deo tog novca bi išao na rekonstrukciju azbestnih cevi - završava Živadinović.

Predsednik opštine Aleksinac Ivan Dimić kaže za Radio Aleksinac da veruje da će do dogovora doći u najskorije vreme i da će neki preliminarni razgovori biti završeni do srede.

- U ovom trenutku potrebna je saglasnost da bi se usvojio tarifni model povećanja cena, plan investicija i da bi mogao da bude usvojen ugovor između JKP Vodovod i kanalizacija i opštine Aleksinac. Sva tri dokumenta su načelno razmatrana i dogovorena, a očekuje se još zvaničan stav Srpske radikalne stranke - kaže predsednik Dimić.

Stav radikala je, po njegovim rečima, do nedavno bio apsolutno negativan po ovom pitanju, ali se očekuje da posle svih dogovora i oni promene svoj stav i prihvate ugovor.

- Čini mi se da smo te nejasnoće razrešili i da su svi partneri shvatili da je ovaj kredit veoma povoljan po opštinu Aleksinac. Bez ovog kredita nećemo moći da izvršimo rekonstrukciju vodosistema, a to opet znači ozbiljne probleme u vodosnabdevanju za nekoliko godina - izričit je Dimić.

Poslednji rok do kog opštinska vlast treba da se izjasni o prihvatanju kredita je 18. novembar. Posle isteka tog roka, koji je, da podsetimo već jednom produžen, Aleksinac će izaći iz programa finansiranja za koji sredstva obezbeđuje Razvojna banka Nemačke.



# predsednik opštine Ivan Dimić opština Dragoslav Živadinović Bovan Milovan Radovanović Radio Aleksinac vodovod Gadžin Han Ražanj Ana Jovanović Dragan Jovanović Lidija Rakonjac
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima