Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Javna rasprava povodom radova na koritu reke Moravice

rss

01.09.2016.

Javna rasprava o analizi socioekonomskih uticaja realizacije projekta zaštite Aleksinca od poplava kroz uređenje korita reke Moravice, od pivarskog do grobljanskog mosta, održana je juče u sali Skupštine opštine Aleksinac.

Javna rasprava povodom radova na koritu reke Moravice

Ovaj projekat jedan je od 8 projekata hitne sanacije od poplava koje u ovom trenutku sprovodi Republička direkcija za vode pri Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, a koji su finansirani sredstvima iz kredita Svetske banke.

Studija o socioekonomskim uslovima realizacije radova integralni je deo svakog projekta finansiranog sredstvima Svetske banke, i predstavlja jedan od uslova za učešće ove međunarodne institucije u finansiranju bilo kog projekta.

U skladu sa ovim pravilima, kako formalni, tako i neformalni vlasnici objekata, zasada i ostalih materijalnih dobara imaju pravo na naknadu štete prouzrokovane realizacijom projekta. Zbog toga, Republička direkcija za vode bila je u obavezi da izvrši postupak eksproprijacije nad 14 parcela i 11 pomoćnih objekata, u ukupnoj površini od 894 metara kvadratnih, i da adekvatno obešteti vlasnike ili dugogodišnje korisnike istih.

Još jedna važna stavka ovih pravila jeste postojanje žalbene komisije i dostupnost prava na žalbu, tako da svi građani koji smatraju da su njihova prava ugrožena izvođenjem radova na uređenju korita Moravice mogu podneti žalbu Komisiji za žalbe (KZŽ) lično, telefonom, ili u pisanoj formi, popunjavanjem obrasca za žalbe (koji može biti dostavljen poštom, faksom, ili lično na dole navedenu adresu):

Opština Aleksinac
Komisija za žalbe
Knjaza Miloša 169
18220 Aleksinac

Pored ovog projekta, na teritoriji opštine Aleksinac iz istog fonda finansira se još jedan projekat urgentne sanacije poplava - Projekat uređenja levoobalnog nasipa na Južnoj Moravi kod Donjeg Ljubeša i Vitkovca. Ukupna vrednost ova dva projekta sa obračunatim porezom iznosi čak oko 620 miliona dinara.

Celokupnu analizu socioekonomskih uticaja realizacije projekta zaštite Aleksinca od poplava možete pogledati na sledećem linku http://www.rdvode.gov.rs/doc/ARAP%20ALEKSINAC%20Final.pdf .


# Direkcija Moravica kej
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima