Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Rođaku Dragana Šutanovca 120 miliona iz Fonda za razvoj!?

rss

25.05.2012. Pištaljka

U jeku ekonomske krize i nelikvidnosti domaće privrede, firma brata od strica Dragana Šutanovca dobila je 120 000 000 dinara iz Fonda za razvoj.

 

Gora prom internacional d.o.o. iz Beograda nalazi se među onim preduzećima koja su u jeku ekonomske krize i nelikvidnosti dobila povoljan kredit iz Fonda za razvoj Republike Srbije – za dve godine tačno 120 miliona dinara državnog novca završilo je na računu preduzeća čiji je vlasnik Goran Šutanovac, bliski rođak (brat od strica) potpredsednika Demokratske stranke i ministra odbrane Dragana Šutanovca, saznaje Pištaljka.

U Srbiji postoje privrednici „prvog reda“ kojima domaća i svetska ekonomska kriza gotovo da ne predstavlja nikakvu pretnju i opasnost, jer mogu da se oslone na državne fondove iz kojih dobijaju povoljne kreditne podsticaje. Tako podaci do kojih je došla Pištaljka pokazuju da je Fond za razvoj u tri navrata, dva puta 2009. i jedanput 2010. godine, uplatio sredstva na račun firme Gora prom internacional d.o.o, što je Uprava za trezor Ministarstva finansija knjižila pod šifrom „271 dugoročni krediti“. Ovoj firmi je 28. decembra 2009. godine transferisano 50 miliona i 30 miliona dinara, da bi zatim od države 1. decembra 2010. dobila 40 miliona dinara kreditne podrške. Osim činjenice da je novac usmeren ka biznisu rođaka Dragana Šutanovca, za sada ostaje enigma pod kojim uslovima i sa kojom kamatnom stopom je preduzeće Gora prom dobilo kredit.

Preduzeće za preradu i konzervisanje ribe, ljuskara i mekušaca Gora prom osnovano je 1992, a njegov jedini vlasnik i direktor je Goran Šutanovac. Indikativno je da je preduzeće koje se bavi prekookeanskim uvozom ribe u jeku ekonomske krize, iz godine u godinu, beležilo sve bolje poslovne rezultate. Tako je 2008. godine zabeležilo prihod od 198,9 miliona, a dobit 13,1 milion dinara, da bi već 2009. prihod porastao na 284 miliona, a dobit na 16,9 miliona dinara. Prihodi Šutanovca u 2010. godini iznosili su 472 miliona, a dobit 1,3 miliona dinara, da bi rekord bio ostvaren 2011. godine sa prihodom od 756,2 miliona i dobiti od 2,2 miliona dinara. Svega deset zaposlenih radnika nije predstavljalo prepreku da Gora prom prošle godine „obrne“ preko 7 miliona evra.

Pištaljka je i ranije pisala o nejasnim i netransparentnim okolnostima pod kojima pojedina preduzeća bliska strankama vlasti koriste izuzetno povoljne kredite Fonda za razvoj Republike Srbije. Otprilike u istom periodu kada je i na račun preduzeća Gora prom internacional d.o.o. transferisan novac iz Fonda za razvoj (decembra 2009) i preduzeće Stubovi kulture-Vreme knjige d.o.o. takođe je dobilo kredit od 100.000 evra. Kredit je odobren za „obrtna sredstva“ uz grejs period od devet meseci, rok otplate od dve godine i simboličnu kamatnu stopu od 2,5 odsto na godišnjem nivou. U dodeli ovog kredita u Fondu za razvoj učestvovala je funkcionerka G17 plus Verica Kalanović, a novac je završio na računima preduzeća njenog partijskog kolege i aktuelnog ministra kulture Predraga Markovića.

Javnost nije u prilici da sazna čime se to firma bliskog rođaka ministra Dragana Šutanovca kvalifikovala da dobije povoljan kredit od države. Zašto? Sam način odlučivanja o tome kome će se i pod kakvim uslovima dodeliti novac iz Fonda za razvoj nije dovoljno transparentan, što dodatno baca mrlju i otvara pitanje koliki je uticaj svakodnevne politike i političkih stranaka na rad te institucije. Upravni odbor Fonda čine predstavnici političkih stranaka, odnosno ministri u Vladi Srbije, koji takođe učestvuju i u radu komisije Fonda koja predlaže Upravnom odboru koje kreditne aplikacije treba usvojiti.

O svim aktivnostima rukovodstvo Fonda za razvoj godinama informiše javnost uglavnom na sledeći način: „Obaveštavamo Vas da je dana 17.06.2010. godine Održana 25. sednica Upravnog odbora Fonda. Na sednici je odobren ukupno 1591 kredit. Odobreno je 212 investicionih kredita, od čega za preduzetnike 64, a za pravna lica 148. Kratkoročnih kredita odobreno je 12. Za početnike po Programu za start-up kredite odobreno je 1367 kredita.“ Dakle, na zvaničnom sajtu Fonda se ne može pronaći spisak preduzeća i preduzetnika koji su korisnici kreditnih sredstava Fonda, te je na taj način funkcionisanje ove institucije u potpunosti „odsečeno“ od očiju javnosti.

Dokaz:













Izvor: Pištaljka


# Dragan Šutanovac Fond za razvoj upravni odbor Verica Kalanović
@SutanovacDragan @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima