Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Policija hapsila u akciji suzbijanja finansijskog kriminala

rss

14.06.2018. Dnevnik, Južne vesti

Među uhapšenima su zaposleni u opštoj bolnici u Aleksincu.
Opština Aleksinac raspisivala tendere na kojima su se javljale samo određene firme.

Policija hapsila u akciji suzbijanja finansijskog kriminala

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji s nadležnim tužilaštvima i Poreskom policijom, u više odvojenih akcija uhapsili su 27 osoba i podneli krivične prijave u redovnom postupku protiv 102 lica zbog postojanja osnova sumnje da su koruptivnim krivičnim delima i delima iz oblasti finansijskog kriminala oštetili budžet Republike Srbije i privrednih i fizičkih lica za više od 1,2 milion evra.

Akcije usmerene na suzbijanje finansijskog kriminala i korupcije sprovedene su na teritoriji Beograda, Aleksinca, Pirota, Niša, Čačka, Kragujevca, Kikinde, Leskovca, Pančeva, Požarevca, Sremske Mitrovice i Subotice.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su od 2008. godine do danas počinili više krivičnih dela zloupotrebe službenog položaja, zloupotrebe položaja odgovornog lica, prevare, pranja novca, falsifikovanja novca, neovlašćenog organizovanja igara na sreću, nedozvoljene trgovina, prouzrokovanja lažnog stečaja, poreske utaje i nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda.

Među uhapšenima su zaposleni u opštoj bolnici u Aleksincu, bivše odgovorno lice JKP „Gradska toplana“ Pirot, nadzorni organ Direkcije za izgradnju grada Pirota, odgovorna lica Šumarskog gazdinstva „Severni Kučaj“ Kučevo, Centra za socijalni rad u Babušnici, turističke agencije „MM turs“ iz Niša, turističke agencije „VIP tours&service“ iz Niša, Skupštine preduzeća „Beograđevinar“ kao i osnivači, vlasnici i odgovorna lica više privatnih firmi.

Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužilaštvu. 

Postupci protiv niških prodavaca kopir-opreme zbog sumnje na malverzaciju

Zbog sumnje da su učestvovali u malverzacijama pri javnim nabavkama za kupovinu kopir-mašina koje su raspisivale Gradska uprava Niš i niška javna preduzeća, Komisija za zaštitu konkurencije je pokrenula postupke protiv firmi Birodeveloping i Mikops iz Niša.

Gradska uprava, Naissus, Zavod za transfuziju krvi Niš, Opština Aleksinac samo su neke od javnih ustanova koje su raspisivale tendere za kupovinu kopir-mašina, štampača i slične opreme, a na kojima su se kao jedini ponuđači javljale firme Birodeveloping i Mikops.

S obzirom na to da su prodavali Konica Minolta opremu, a da se na tim tenderima nisu javljali predstavnici ove firme, ovo je kod Komisije probudilo sumnju.

Razlog za uzdržavanje od ponuda može biti prethodni dogovor između potencijalnih ponuđača. Ukoliko se oni međusobno dogovore da u javnoj nabavci ponude višu cenu ili slabiji kvalitet predmeta nabavke, ili međusobno podele tržište javnih nabavki, značajno se ograničava i sprečava konkurencija tokom procesa izbora najpovoljnijeg ponuđača - navode u Komisiji.

Bez obzira da li je cilj koordinacije posredno ili neposredno određivanje cena ili drugih uslova trgovine odnosno podela tržišta javnih nabavki, dodaju u Komisiji, sve forme nameštenih ponuda su zabranjene.

Komentara: 3


# budžet opština policija kriminal javna preduzeća hapšenje privredni kriminal
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+13) (-)

  Niko Bitan 14.06.2018.
  Kad će neko da dođe i pohapsi onu bagru i lopove na aleksinačkom rudniku ( od direktora pa na dalje )

 • (+14) (-2)

  gordana 15.06.2018.
  zasto ne napisete imena lica koja su osumnjicena za isvrsena krivicna dela

 • (+4) (-)

  Strasno! 26.06.2018.
  Da su samo doktori korumpirani,nego svi,pocev od sestre,dokt.opste prakse pa do specijalista...laboratorije i transfuzije.E moj Vidicu,nista ti ne vidis...a i manje se smeskaj doktork.i sestrama,mozda i progledas...tamo se i ne zna ko s'kim...i kad...strasno


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima