Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Pod minama 290 lokacija

rss

08.11.2011.

Najviše ubojnih sredstava otkriveno je u Nišu, Doljevcu, Aleksincu i Merošini, kao i u koritu Južne Morave gde ih kod izuzetno niskog vodostaja obično prvi primete ribolovci

Pod minama 290 lokacija

Posle slučaja iz zaplanjskog sela Ravni Do, kada je ispod sušare za meso porodice Zdravković eksplodirala stara bomba velike razorne moći, ali se, pukom srećom, sve završilo bez ljudskih žrtava, iz Centra za vanredne situacije u Nišu pozivaju građane na oprez i upozoravaju ih da kada primete bilo kakvu sumnjivu napravu ništa ne diraju, niti pokušavaju da je uklone ili pomere, već da to odmah prijave policiji, vatrogasnoj službi ili Operativnom centru na 985.

U Nišu i okolini za poslednjih šest godina otkrivena su 273 neeksplodirana ubojna sredstva, a u ovoj godini 31. Bilo je ručnih bombi, minobacačkih granata, protivtenkovskih mina, ručnih raketnih bacača, topovskih granata, avionskih bombi i municije.

Najviše ubojnih sredstava otkriveno je u Nišu, Doljevcu, Aleksincu i Merošini, kao i u koritu Južne Morave gde ih kod izuzetno niskog vodostaja obično prvi primete ribolovci. Ima ih i na krajnje neočekivanim mestima, potiču iz Prvog i Drugog svetskog rata, ili iz vremena NATO agresije na Jugoslaviju 1999. godine. Stručnjaci opominju da stara ubojna sredstva mogu još lakše da se aktiviraju.


# NATO
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima