Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Nova istraga ubistva dečaka u Kulini

rss

08.07.2013. izvor: Novosti

Tužilaštvo zatražilo novu istragu o ubistvu nepokretnog dečaka Nikole Gobeljića pre tri godine u Kulini. U novoj istrazi, biće ispitani zaposleni u Domu za decu

Dom u Kulini: Prikrili ubicu

Posle tri godine od tragedije u Domu za decu i omladinu ometenu u razvoju u Kulini kod Aleksinca, Više javno tužilaštvo zatražilo je od policije da ponovo otvori slučaj ubistva štićenika Nikole Gobeljića (15).

Nesrećni dečak je, pod još neutvrđenim okolnostima, stradao 17. oktobra 2010. godine a osumnjičen je bio Zoran Živković (21), takođe štićenika doma, protiv koga je vođen sudski postupak za izricanje mere bezbednosti obaveznog čuvanja u psihijatrijskoj ustanovi. Međutim, nedavno je Apelacioni sud u Nišu doneo pravosnažnu presudu odluku kojom se zbog nedostatka dokaza, oslobođen odgovornosti za ubistvo Gobeljića.

A prethodno je Živković bio okrivljen, iako se dobro znalo da osobe kao što je on nisu sposobne da urade sve ono što je bilo potrebno da bi došlo do ubistva. Posle tragedije, istražni organi nisu mogli nijednu korisnu reč da izvuku od osumnjičenog pacijenta, koji je okarakterisan kao teško retardiran. A da mu je uzeta izjava, teško da bi mogla biti verodostojna.

BAČEN KROZ OTVOR ZA VEŠERAJ?

U istrazi će biti ispitano da li je Nikola Gobeljić stradao kao žrtva nemara jer postoji mogućnost da je ovaj dečak, sa prljavim čaršavima podignut iz kreveta i bačen u otvor za vešeraj!

- Kada je njegovo telo pronađeno u vešeraju, neko ga je bacio pred paviljon, kako bi se prikrilo šta se desilo - kaže sagovornik „Novosti“ iz doma u Kulini.

Direktor Doma u Kulini tražio je novu istragu o ubistvu Nikole Gobeljića (15). Čudne činjenice izazivaju sumnju da je bilo prikrivanja zločina

Zvaničnog odgovora nema ni posle dve i po godine, a direktor ovog doma Goran Petković ubeđen je da je pravi ubica u ovoj ustanovi i, zbog zbog straha za bezbednost 350 štićenika, zahteva da tužilaštvo ponovo otvori istragu o ovom zločinu.

Apelacioni sud u Nišu pravosnažno je obustavio postupak za izricanje mere bezbednosti prema Zoranu Živkoviću (21), takođe štićeniku ustanove, okrivljenom za ovo ubistvo, zbog nedostatka dokaza. Bio je okrivljen da je malog Nikolu uzeo iz kreveta i izbacio kroz prozor sobe.

Dečak je pao sa visine od oko devet metara i zadobio teške telesne povrede, usled kojih je preminuo u niškoj bolnici.

- Ako Živković nije ubio Gobeljića, neko drugi jeste - kaže za „Novosti“ Goran Petković. - Osoblje, koje se tada nalazilo u tom odeljenju, mora da zna ko je i gde bio ali niko u domu, bez obzira na moje insistiranje, više ne želi da govori na tu temu. Očekujem da tužilaštvo što pre ponovo istraži ovaj događaj, jer ne želim da snosim odgovornost za eventualne nove incidente ovakve vrste. O svemu sam obavestio i resorno ministarstvo tražeći uputstva šta dalje da činimo.

PODMETNUTO

POSLE tragedije u Kulini, nadzor su izvršili i inspektori socijalne zaštite, koji su ukazali da je Živkoviću zločin možda podmenut! Posumnjali su u verodostojnost iskaza osoblja, sa kojima su razgovarali o ubistvu. Istovremeno, konstatovali su da je „nedopustivo i visokorizično angažovanje štićenika za obavljanje određenih poslova u ustanovi“, a što je u domu bila praksa.

U novoj istrazi najpre će biti ispitani zaposleni u domu, koji su prst krivice uperili na Živkovića, jer se sumnja da su na taj način prikrili pravog ubicu.

A Zorana Živkovića su okrivile negovateljice Dušica Jovanović i Dušanka Stanković, tvrdeći da su ga neposredno nakon zločina videle u blizini sobe stradalog deteta.

Direktor doma u Kulini ukazuje da posle ove tragedije, policiju nije obavestio niko iz njihove ustanove već Neurohirurška klinika u Nišu. Narušeno je mesto događaja, jer su pre dolaska uviđajne ekipe korisnici presvlačeni, nameštani su i kreveti, tako da su tragovi uništeni.

Zato ovakve čudne činjenice izazivaju sumnju da je bilo prikrivanja i da se nekome baš mnogo žurilo da se za ubistvo oglasi krivim baš Zoran Živković, koji zbog svog hendikepa nije ni mogao da se brani na sudu. I da se slučaj što pre zatvori, kako bi se pravi ubica prikrio.

Jer, kako kaže Goran Petrović, svako ko je ikada radio u socijalnoj zaštiti zna da osobe kao što je Živković nisu sposobne da urade sve ono što je bilo potrebno da bi došlo do ubistva. A i veštaci su, tokom suđenja, konstatovali da je praktično nemoguće da jedan muškarac, u punoj snazi i bez bilo kakvih psihofizičkih problema, izbaci dečaka kroz prozor, bukvalno držeći ga iznad glave, i još da „prebaci“ i terasu.

BEZ PRELOMA

SVEDOK Svetlana Stefanović, pedijatar u domu u Kulini, istakla je na suđenju Zoranu Živkoviću u Višem sudu, da dečak nije imao nikakve vidljive povrede po licu, kao ni prelome i ogrebotine, što joj je bilo čudno s obzirom na visinu sa koje je pao. Posvedočila je da je dečak, dok je ležao na betonu, imao iregularno disanje, što je možda ukazivalo na povrede i krvarenja u centralnom nervnom sistemu.

Prema nezvaničnim saznanjima, u novoj istrazi razmotriće se i druga varijanta ove tragedije, da je neko inscenirao bacanje nesrećnog dečaka kroz prozor odeljenja D2 na beton ispred paviljona.

Sumnja se, naime, da je moguće da je jedan od štićenika koji pomaže osoblju doma, prilikom skupljanja posteljina sa kreveta, sa čaršavima podigao i nesrećnog Nikolu, teškog tek desetak kilograma, a zatim ga kroz otvor ubacio u čunak, koji je sproveden do vešeraja, devet metara niže od odeljenja.

Nagađa se i da ga je zatim, kada je njegovo beživotno telo pronađeno u vešeraju, neko bacio pred paviljon, kako bi se prikrilo šta se desilo.

 


# Goran Petković dom ubistvo Goran Petrović Kulina apelacioni sud Zoran Živković
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima