Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

NKD poziva policiju i tužilaštvo da hitno otkriju ko je zapalio auto aktivisti iz Aleksinca

rss

30.05.2019. Južne vesti

Brutalni napad na građanskog aktivistu - tako iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju ocenjuju paljenje automobila Dušana Ostojića iz Aleksinca, koji je poslednjih meseci bio protiv seče drvoreda u ovom gradu. Zato pozivaju policiju i tužilaštvo da što pre identifikuju počinioce i otvore istragu o mogućoj političkoj pozadini koja se krije iza zapaljenog automobila.

NKD obavestio i Evropsku komisiju o paljenju automobila aktiviste iz Aleksinca; foto: NKD

Automobil aleksinačkog novinara, stomatologa i aktiviste je skoro potpuno uništen u požaru, a sam Ostojić sumnja da mu je neko zapalio kola zbog borbe koju je vodio protiv seče stabala u centru Aleksinca.

U Nacionalnoj koaliciji za decentralizaciju ističu da je reč o brutalnom i nasilnom napadu na građanskog aktivistu koji je predvodio građane u borbi da sačuvaju drvored, a ova priča otvorila je i druga pitanja i ozbiljne sumnje o trošenju para građana.

O ovom incidentu NKD je obavestio i Evropsku komisiju koja je u jučerašnjem izveštaju o napretku Srbije u evrointegracijama bila kritična prema vlastima zbog javnih napada na civilno društvo i nezavisne medije. NKD će, takođe, o ovom napadu izvestiti i sve relevantne međunarodne institucije koje se bave ljudskim pravima, kao i donatorsku zajednicu koja finansijski podržava razvoj sistema pravosuđa i sistema bezbednosti u Srbiji - napominju u NKD.

Ističu da je ovo poslednji u nizu napada na građanske aktiviste, koji su posebno učestali poslednjih godinu i po dana, dok istrage idu neobično sporo ili su potpuno blokirane.

Nedostatak medijskih izveštaja o ovim napadima u medijima bliskim vlastima (koji čine veći deo medijske scene) dodatno zabrinjava. Nereagovanje i sporost institucija pretvaraju ove individualne slučajeve u sistem strukturalnog nasilja u kojem država svojim nečinjenjem štiti počinioce ovih krivičnih dela i podstiče dalje nasilje u društvu - ističu u NKD.

Zato pozivaju policiju i tužilaštvo da što pre identifikuje počinioce napada na Aleksinčanina i da ih privedu, ali i da otvore istragu o mogućoj političkoj pozadini paljenja automobila.

Izvor: Južne vesti


# policija Dušan Ostojić automobil požar Južne vesti seča stabala glavna ulica Nacionalna koalicija za decentralizaciju
@zubarcina @


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima