Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Nastavljeno suđene za nesreću na pruzi kod Niša

rss

17.05.2019. Politika

U Nišu se sudi vinovniku teške nesreće na pruzi kod Donjeg Međurova, vozaču autobusa „Nišekspresa” Milanu Zdravkoviću iz Nozrine kod Aleksinca.

Foto: arhiva

U Višem sudu u Nišu danas je održano drugo ročište u postupku protiv Milana Zdravkovića iz sela Nozrina u okolini Aleksinca, vozača autobusa „Nišekspresa”, koji se tereti sa teško krivično delo protiv bezbednosti saobraćaja. Zdravković je bio za upravljačem autobusa koji je saobraćao na liniji prigradskog saobraćaja od sela Čokot do Niša i na koji je u zoru 21.decembra prošle godine na pružnom prelazu međunarodne pruge Beograd-Niš-Skoplje, naleteo putnički voz koji je tog jutra sa železničke stanice u Nišu krenuo prema Prokuplju. Od siline udarca voza autobus prepun putnika u kojem su bili učenici srednjih niških škola iz sela u dolini Južne Morave i zaposleni u Nišu, je preplovljen i prilikom nesreće petoro putnika je izgubilo život, a 38 bilo je povređeno – šestoro je zadobilo lakše, a čak 32 teške povrede.

Nekoliko dana kasnije još dvoje putnika iz autobusa preminulo je od zadobijenih povreda u ovoj tragediji, tako da je epilog nesreće bio sedmoro smrtno stradalih osoba. U trenutku nesreće na pružnom prelazu kod Donjeg Međurova nije bilo rampi i neophodne signalizacije, a tog jutra u dolini Južne Morave bila je i gusta magla. U sudaru voza i autobusa teško je bio povređen i sam vozač „Nišekspresa” Milan Zdravković, koji je posle oporavka u Kliničkom centru Niš odmah uhapšen, a posle sprovedene istrage započet je i sudski postupak protiv njega.

 I na jučerašnjem, kao i na prvom ročištu u Višem sudu pre dvadesetak dana, saslušani su svedoci velike tragedije, kojih je preko trideset. Juče je saslušano petoro preživelih, a u velikoj sudnici Palate pravde bilo je prisutno nekoliko desetina meštana sela i najbližih rođaka i komšija stradalih.  Saslušan je i veštak saobraćajne struke, koji je po nalogu Višeg tužilaštva obavio veštačenje uslova i odgovornost učesnika saobraćaja tog jutra. Veštak je rekao da najveću krivicu za tragediju snosi vozač autobusa Zdravković koji se nije zaustavio ispred pružnog prelaza, ali i da odgovornosti za tešku nesreću ima i kod mašinovođe voza Vlade Rakića, zbog neblagovremenog upozorenja dolaska voza na pružni prelaz, kao i železnice koja nije obezbedila pružni prelaz adekvatnom signalizacijom.

Suđenje, koje su juče tokom trajanja ročišta prekidali glasni jecaji i plač rodbine poginulih i povici prisutnih, ponovo je prekinuto i biće nastavljeno sredinom jula saslušanjem novih svedoka i daljim izvođenjem dokaza.

Izvor: Politika


# Niš ekspres saobraćaj saobraćajna nezgoda Nozrina pružni prelaz voz suđenje Milan Zdravković
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima